[威士忌13] 踏入11月 香港威士忌Event 又開始多了

866 回覆
25 Like 1 Dislike
omar隻紅酒桶都幾有趣
近排鐘意kilchoman 同Dalwhinnie
OMAR 嗰枝我飲唔到
有酒鬼去日本旅行係機場買到酒辦
頂唔順,紅酒桶處理得好差
我鍾意枝梅櫃多d
OMAR 嗰枝我飲唔到
有酒鬼去日本旅行係機場買到酒辦
頂唔順,紅酒桶處理得好差
我鍾意枝梅多d
不過個價都唔係貴

以試下支酒來講都ok ge
但為左試1st fill就唔值
新手 之前喺ginger試完Glenmorangie 19 覺得好橙好甜唔會太light有啲心動 不過上網揾完都唔知邊度有得買 有冇人知或者有其他推介?

同埋我好好奇你地點搵酒...試到有啱飲嘅single cast都唔知點買翻嗰桶
dalwhinnie 條line 做得麻麻

飲完15 之後飲de 就冇其他了 佢d limited edition 唔多常見
Glenmorangie 19 的確係幾出色,冇記錯好似係機場款
類近嘅口味可能 IB Linkwood 或者 Glen Elgin 會搵到類似感覺

至於要搵返特定一枝single cask 作品好多時都係可一不可再,飲完可以輕鬆再買到嘅往往品質未必係好好,簡單供求問題
機場最平 依d 係機場限定版黎

有機會的話試埋18

19 係純bourbon cask
18 就bourbon 混sherry

19 幾重椰絲味 算係咁多間大brand (普通人都會識macallan glenmorangie glenfiddich)
glenmorangie 19 都算幾有誠意
其實我覺得glenmorangie 19 隻味 揾old pulteney既bourbon cask single cask都近似
15真係好易入口
試過舊版dalwhinnie 15

幾waxy下 仲以為飲clynelish
得閒試埋18
其他就好似好難搵咁 又唔熟IB 但係最近飲太多多納想轉個口味
唔係ib 黎

ob 都有single cask 既
本來我想講唔太認識IB linkwood
不過如果old pulteney single cask有冇好推介?
linkwood其實好少ob 得花與動物 直飲ib都ok
op ob single cask其實普遍都唔差
唔太擔心既
記得有巴打話過花格啲普通版參差
有無話高啲啲年份嘅會好飲? eg. 21YO or 25YO
難飲到精神錯亂,請放棄花格regular release
明曬
不過好好奇,味道上出咗咩錯?
餵狗要用狗糧 唔係用威士忌
冇sherry cask應有既特色

另外高年份黎講 亦都相當垃圾

除左睇落平之外 都冇乜特別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞