[威士忌13] 踏入11月 香港威士忌Event 又開始多了

866 回覆
25 Like 1 Dislike
依d 1st fill sherry cask又咁大量

應該係1st fill amercian sherry cask
見巴打講埋係vanillia咁冇7 成都8 成
glengoyne今年又出類似既野
nas 1st fill sherry cask

勸大家慳錢好過
我抵死嘅 佢寫住first fill sherry seasoned oak cask 我都要去試
寫到明seasoned嘅通常都冇乜好野
其實依家大部份都用緊seasoned oak cask 都用左around廿幾年

只不過edrington依幾年 良心少少寫埋比你睇

以往都用開european oak

不過因為依1x 年 做sherry既行業都息微 又唔多人飲
搞到桶既供應量都唔夠

去到依排直頭用amercian oak再倒d sherry做seasoning
所以先會出到依堆野

當然冇話amercian sherry cask唔好
都偶有佳作既 但味道方面係有d唔同
林一峰咩都吹奏
有酒精既野佢都岩咁
佢係收左錢promote產品
所以睇佢d片係極不中立
林一峰=超級市場promoter,你有冇見過sales 唔吹奏嘢

應該話睇得多
會發覺 屌你支支都講好味 真係從來無聽過佢講一句屌支酒唔得
就知咩事喇
每一支都美極喇
有冇巴打有飲single grain

依支44年

有無飲過明石啲梅酒或者威士忌?
梅酒冇飲過 威士忌唔洗試啦 生飛滋嗰時可以用黎浪口 好快好返
咩味 分享下
李斯德林
行過見佢紅酒底梅酒有啲興趣
威士忌咁平嘅nas都預咗會伏
梅酒自己浸!
新手留名,同女朋友(將會係老婆)都鍾意飲whisky,不過佢飲得叻過我。
最近鍾意泥煤味既whisky,都真係同日威幾唔同,搞到係日本買左支響blender choice 唔知開唔開好,驚失望
依家d日威新出多數都比較失望

暫時得秩父還好 但貴
明石麻麻地
Nosing: orange peel, fruity
Palate : salty ,very spicy , orange
Finish: long , almond, spicy

總結少少就係 鹹橙汁咁
亦冇令人討厭既膠味
spicy亦不是酒精感 比較自然既辣味 不討厭
自己浸緊雜莓,易整同好飲
Blender’s Choice 我飲過,以價錢黎計都算交到貨,但係之後日威冇特別都可以唔使追
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞