[威士忌13] 踏入11月 香港威士忌Event 又開始多了

866 回覆
25 Like 1 Dislike
hk liquor store同cwb一田見過有
係幾靚,之前買兩支送shot杯模
最後發現佢係招紙就放棄了
Laphroaig OB 黎講,10yo 同 10yo CS 係水準以上,其餘均不甚討好
Lagavulin 16 表現絕對係超過同價位對手
仲有quater cask 呀
quarter cask... 舊版標青啲,現行版我skip
我就覺得現行qc貴10 dd only
qc算
咩招紙?成支都係磨沙feel喎
係磨沙feel無錯,但係印象中上次拎上手一反轉睇個底就見到唔係樽身設計,應該係招紙嚟
即係平日飲品樽身個種招紙
Laphroaig 10 冋 Laga 16 同價位?!
$320 VS $480......
我邊一句話 Laphroaig 10 同 Lagavulin 16 同價位 我講嘅只係我對呢兩枝core range 嘅個人點評
咪入門款差唔多既價
計埋一百幾十
都係計埋個類ge
算啦,都唔係買黎飲由佢
就係想儲樽所以有少少失望
不過佢隨溫度可以變色嘅設計係幾正
岩岩又拎支clynelish出來drink
好好飲
攞Clynelish 35 出黎?
我都想

飲kingsbury同另一支smos clynelish咋
嚟緊幾日會去東京 ,各位巴打有冇買威士忌/試酒嘅地方推介?

利申:新手
Peat黎講A個人最鍾意rdbeg Corryvreckan
甜/生果味重口感厚Peat味濃 好正
比較特別既setting
初頭以為全port cask
原來係12年sherry cask再過桶去port再age 15年

基本上冇乜character

少少地試下d偏鋒野
唔岩飲咪分比個fd或者自己neat
talisker 整 whisky sour 係ok 的
有無巴打有飲愛爾蘭威
想試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞