[威士忌13] 踏入11月 香港威士忌Event 又開始多了

866 回覆
25 Like 1 Dislike
因為唔係好識,到時可以有多兩款揀下
唔該哂先
你問下d舖有冇試飲 不如
未試過blue
Laga 16同 talisker 10 比,邊個peat 重?
talisker其實不太peat而 煙
laga 16 煙 peat都有
返唔到轉頭啦,。, 我飲blue label剩係得smooth咁
我飲green
都叫飲得出 caol ila隻peat talisker pepper

但望住blue個價 叫一杯又唔會
買一支都
咁我試下先
我覺得Blue label 拎黎平時粗飲都唔錯
兩支都不錯既

兩支酒又唔係只係得smoky同 peat味既 自己explore一下啦
如果頁頭果d都有幾多款嘅
有d都有得試
試下再睇下邊款岩
已經粗飲緊舊black label
好,多謝意見
個人意見緊係撐talisker
要peat味重 Ardbeg 10
Laga 16 有正露丸/醫院味
Nosing 最香Laphroaig QC 帶有少少海水鹹味
正露丸味
You either love it or hate it

Ardbeg 最重peat味
Bowmore 12/15 比較平衡, 新手可以一試, 18 口感一流🤤
反而我飲唔出有正露丸味,唔知係咪飲唔夠多islay
Ching 可能要追求 Laga 18/21/Distillers Edition
Laga 18...21...?
正露丸 醫院 碘酒 係Laphroaig 嘅iconic 味道
Lagavulin 飲唔出正露丸係好正常
行開啲啦
可能係你未食過正露丸
Laphroaig QC聞落會濃(香)過Lagavulin 16
但飲落Laga 16 aftertaste 比較耐
Laphroaig QC 入口會比較刺激(酒精含量較高), 有toffee味
Laphroaig 10 比以上兩者口感冇甘複雜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞