[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [2]

1001 回覆
37 Like 18 Dislike
個陣做到以前D pp,大安旨意無學MC skill,無技巧又唔係心算得快2018玩撚完
而家學番D技巧同心算先覺得好有用
我其實大部分都識計(100%肯定方法啱
但就係計錯 (可能考完paper1已經頹左
最後個range係36-42(有六題唔記得撞左咩
一留完言發覺自膠左
冇乜詳細睇過個post

好想知mean value theorem既application
最記得上年考完唔敢入哩個post
我反而少計錯數
不過條條都用D正路LQ方法硬上,做得太慢,最後搞到做唔切
有冇example講下 自已18dse 5**但入到大學好痛苦
d/in好多野都係建基於佢喎
我初中好少計錯
高中成日計錯 (高中好少自己親自做 諗完就算
ching有冇咩source係建議year1 jj學 自已又衰成日起唔到身上堂
淨係知道mean value thm個definition
A part好似係用lh rule?
筆都要問
人地用得順又等如你用得順咩
Ching有冇圖睇下 見到有好多版本咁
另外想問下Riemann sum同trapezoidal rule有冇咩關係

想問下呢堆topics難唔難?
Riemann sum係用長方形去估算definite integral
Function value就take interval入面嘅是但一點

Trapezoidal rule係用梯形做算definite integral
會用到interval頭尾兩點嘅Function values

兩者目標一樣,方法有少少唔同,無咩特別關係
Stat本身就難
Me學唔曉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞