[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [2]

1001 回覆
37 Like 18 Dislike
唔係唔可以用錯既方法得出正確ans?
我唔知呢個係唔係正確方法
咁即係話用一個喺syllabus入面要教嘅符號去做題目
做啱咗但都要扣分
呢個方法都無錯

呢條係咪好易 但個腦卡住左唔識做
感覺上應該係好淺既part b integration lq
利申 m2廢柴
淨係做到(b)
又唔可以話淺
不過如果見過就真係會做得幾順

a) let u = a-x
then just simple simplification

b) complete square -> trigonometric substitution

c) i) obviously use part (a)

ii) same
我數學好差 同埋好多公式都未背 我應該做dse paper定做書果啲題目先
ci唔係用a ci係sub x=2cos theta
cii係爆開(tanx)^2做(secx)^2-1
上下乘(cosx)^2去到ci左邊個樣
ci左邊個樣用part a同b積

老屎忽們會點解哩題
雖然一睇就知fx係兩舊嘢乘埋再乘多個2
但其實唔係好明點解
求解
其實可以影好d
Common multiple of relatively prime polynomials is also a multiple of their product
可唔可以咁理解?

42=(2)(3)(7)

3同7 沒有公因式

Btw, 1算唔算公因數?
可以又點
我估可以
thanks 各位
你組織下先再回覆
講起公因數 推薦大家聽下哩首歌
https://www.youtube.com/watch?v=cDpL4-UEs5s
對住條女講:我地一齊去搵我地兩個人嘅公因數
我唯一諗到唔用抽象代數又嚴謹既方法係拆做complex linear factor
g=(x-a)(x-a*)
h=(x-b)(x-b*)
g,h無common factor所以f齊晒4個roots
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞