[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [2]

1001 回覆
37 Like 18 Dislike
Sorry ar, 上面冇x
不過應該可以試下分開兩題
問herman yeung 囉
d字幾靚

見在唔係你問我先寫
睇死你都係想拎答案去其他forum認叻
Thx
其實㩒 wolframalpha 就會出到嘅嘢 有咩好認叻
Uwants啲人仲未認得呢個usersname咩
咪鬼用個sir字形容佢啦
我覺得佢有時唔係好聽人講
其實唔少人唔止一次話過佢教out C嘢
但佢好似見唔到咁
跟住出mock又亂咁出 section A出non-foundation topic
不過無可否認佢係好有心嘅
個integrand 響個closed interval 入邊係bound 仲要continuous, 點可能in 唔到?
Rationalization of denominators + partial fraction
x/(x+Sqrt(1-x^2))
= x(x- Sqrt(1-x^2)) / (x^2-1)
x^2/(x^2-1) + x/(sqrt (1-x^2))

The result is then obvious

typo
Manipulation error!

(x+Sqrt(1-x^2)) (x - Sqrt(1-x^2))
= x^2 - (1-x^2) = 2x^2 - 1

Now x/(x+Sqrt(1-x^2))
= x(x- Sqrt(1-x^2)) / (2x^2-1)
= x^2/ (2x^2-1) + xSqrt(1-x^2)/ (1-2x^2)
= x^2/ (2x^2-1) + xSqrt(1-x^2)/ ((1-x^2) + x^2)
= x^2/ (2x^2-1) + 1/[((1-x^2) + x^2 )/ xSqrt(1-x^2)]
= x^2/ (2x^2-1) + 1/[Sqrt(1-x^2)/x + x/Sqrt(1-x^2)]

之後唔識

不如柒少陣當幫忙?
呢樣真
今年P1Q19a又係 死都要用 distance between a point and a line 嗰條式
其實已經有人講咗今年呢條用咗會扣分 佢都知咗
係咪應該拍過第二條片呢?
同埋bii part有人講返個正路方法 佢又唔講返喎

佢比我感覺係眼高手低 與其搞其他科 不如改善下數學啲片先
bii嗰度 我估佢係用當時最初諗到個方法拍 無花時間諗係咪好方法

眼高手低我認為就未至於
只係呢樣嘢見到佢未去到超勁嗰種層次咁解
今日有學生話我啲卷唔夠難
咁佢係咪真係做啱晒先
大半做到啦
但佢哋好似真係期望更難

有啲吃力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞