[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [2]

1001 回覆
37 Like 18 Dislike
我身邊個班m2同學都好似識曬個堆properties
自已就連個d double angle都諗好耐 好失敗 好似已經輸在起跑線上
個人對呢套有些少邏輯上既質疑
係 consider 堆 variables 係 independent and identical (iid)
之後 Var(mean of X)
= Var(Sum of X/n)
= Var(Sum of X)/n^2
= nVar(X)/n^2
= Var(X)/n
不過學完呢啲,grad 左之後無再用過
咁做似乎最多係證到LLN
咁樣未證到佢normally distributed
CLT最神奇嗰樣嘢你無講到
如果當年我有你咁好既人嚟教我就好喇
龜sir埋嚟對號入座啦喂
我當年(上年)有各位巴打教我
但最後都係收左皮
有人問下幾好啊
當年我考chem 本書勁厚,阿sir又照書讀,唔知由邊温好,勁迷茫
我chem miss都照書讀 (不過佢冇係咁迫學生 所以我幾鍾意哩個老師
然後都係習慣自己睇書同youtube學 最後我拎左4 (學校pre1
我嗰年好似冇人起utube 教chem
定巴打睇外國片
隔離chem post個個
如果我早十年出世 應該睇外國片
生不逢時
再早多幾年出世唔使考通識同咁濕鳩嘅中文
有得作實用文

仲可以揀讀pure maths,受用一世嘅邏輯思維
我都係咁諗
pure math係trick多
我實用文F左
Trick都要學生有咁上下理解力先學到嘅

我實用文A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞