[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [2]

1001 回覆
37 Like 18 Dislike
https://leibnizacademy.weebly.com/mock.html
我唔知過左deadline未
你地wts問下
大家一齊玩下
巴打 點解你數學咁勁?
哩到啲數學系冇得唔勁啦
仰首難及 唉
lebibniz 好多人都話伏
我考完就知
反正我本身都係諗住感受考試氣氛
求mc卷
可以嘅(不過係中文version
到時考完會上嚟講
冇問題呀
你係邊個位唔同
點夠會考巴勁😂
人地晨早3料5**
我仲磨緊m2
我用ncr慢慢數(你唔介意就用ncr做一次啦
btw if the range of the numbers generated is a positive multiple of 10
唔係個range係20都得咩
eg 1-21 2-22
我用中文考數 唔係好明條題其實
頂我淨係睇到個10
咁咪道理一樣(20x(11^5-2x10^5+9^5)+10x(21^5-2x20^5+19^5))/30^5啦😅
我係咁諗
當pick 1-11
1 同11pick左
再係2-10要三個
姐係9C3x5!x20/ 30^5
係咪我諗得太簡單
因為數字可以重複
所以咁樣唔得
屌 係喎
今晚再計多次先
Dse 真係會咁出咩?
其實唔算
我覺得dse有加深嘅趨勢,例如舊年mc都有呢本野70%難度,如果aim 5**做深啲無壞,同埋有啲topic如area,3d都清到concept

你見3d呢兩年都有玩凌空同埋唔掂同一點,過多幾年有呢本野啲玩法唔出奇
咁唔好啦,做熟哂啲dse卷呀mock呀基本題型先啦

呢本野個section b無5*底做來晒氣,最多俾你練多啲a1a2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞