[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [2]

1001 回覆
37 Like 18 Dislike
3d 係我高中後唯一做曬成本textbook嘅一課
但冇見過一題係2018咁嘅題型
然後我有問過我啊sir 類似嘅concept
佢同我講dse出得 兩條垂直線一定駁住
印象中其他年份都做到
2018做唔到
幾條part B LQ method啱運算錯真係想一巴車落自己到
somehow都係駁住既,不過唔係altitude
2017 guide到出哂面啦
叫你find the area of ABE都估到咩事
同埋分數上係俾得冇咁乞衣 起碼5分

2018嗰條淨係俾3分 仲有計到嘔血 黐撚線
咁易睇到考評局啲guide就唔會淨係攞5啦
點解係是但一點 係咪因為用summation
Sorry concept唔清走太多堂
呢樣真A1A2唔好失分 我上年B仲高分過A2
Trapezoidal rule同cal機啦
因為take左limit

假設你積over [a,b]
你將佢平均分做n份[a,x1],[x1,x2],...,[xn-1,b]
咁你個Riemann sum會係
sum from i=1 to i=n f(ti)(length of 第i個interval)
入面呢個ti只需要lies in 第i 個interval,佢無其他限制,所以可以係是但一點

咁樣take limit就會令個sum converge to 個integral
我差不多每一年都係B高分過A2
要A1A2唔失分真係好難
M1清到concept嘅話
個學生嘅數學程度應該最少去到近postgrad level
老實講我自己都唔記得CLT背後個證明係點
都係靠記方法去屈分
CLT全名係咩 自已今年m1有條probi 0左所以冇左**
而家大學數都唔掂
Central Limit Theorem
呢個真係好多老師輕輕帶過就算 淨係話咩divide個人數落sd就算
ching不如教下我數好冇
數就無問題嘅,睇下syllabus content再講
如果係統計你就另請高明啦,我唔識教大學程度嘅統計
小弟不才只係fm jj 教緊個d都係pure math(?)/M2野
但小弟m1有好多野都唔識 i.e. cos2x=cos^(2)x - sin^(2)x 呢d
有嘢問就貼上嚟
如果由頭到尾咁教我要收錢㗎喇
好似可以用mgf去證
利申:詳細已經唔記得
其實呢個唔係你問題
本來sin同cos就唔係咁簡單咁fundamental
而中學syllabus好多時比唔到個好既framework你去了解呢堆野
真正嘅問題應該係:
喺有限嘅時間入面,sin cos呢堆嘢,中學生應該要學到幾深入?
學用圓形+coordinates定義trigo function
然後再學用acute angle加啲幾何derive compound angle formula已經好夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞