「年少無知」有冇試過俾卡數折磨?

341 回覆
15 Like 4 Dislike
初初覺得點解信用卡咁抵
又迎新又回贈又里程
仲要幫卡主找住數先
其實背後有大把勇士support
多謝你地

睇左呢個POST先知點解信用卡撈得掂
原來一班冇錢又要碌既學生支持

多得呢班冇咁大個頭又要戴咁大頂帽既老闆
銀行D里數先會好似唔洗錢咁派
多到用唔哂
寫到明apr 30幾%都還min pay
銀行真係多謝哂你

你會發現香港人欠卡數還 min pay,多到嚇死人
利申,做呢行

最搞笑係月結單上面寫住咩還minpay要還幾年幾年
事實係咪真係還得曬?

係,舉個例
min pay 500 當中可能得6蚊7蚊係還本,其他都係還息
申請完信用卡,得5000簽賬額,想欠債都好難

利申:讀緊書
果個min pay額邪惡d
你差幾百蚊
min pay可能幾十蚊
個個走去還個min pay

每個月靜還min pay
舊數未找 又碌新數真係死得
申請完信用卡,得5000簽賬額,想欠債都好難

利申:讀緊書

注意:初初開始出黎做嘢有固定收入嘅時候先最危險
果個min pay額邪惡d
你差幾百蚊
min pay可能幾十蚊
個個走去還個min pay

每個月靜還min pay
舊數未找 又碌新數真係死得

好多人就係死響min pay魔咒
一年前碌左六千蚊 個個月還min Pay
搞到積到成萬蚊 兩個月無還卡數 又無收入
前一個星期比銀行cut左張卡 仲話交比追數公司
想問下 得一萬卡數 財仔係咪正係會上門搞你 定係銀行大我 ?
求解答

睇下你邊間銀行 正常就會交比追數公司 跟住就會出信同打電話比你追收
但個大前提係你要搵份工 有個穩定收入 就可以同銀行講分期還 月供幾百都可以 只要你有心還

東x
出左信 打左電話
Cut 左卡之後一日叫我兩日內還清 咁我當然還唔到啦 之後佢再打電話叫我還住一千先 我就去櫃員機入錢 點知話服務已取消 玩鳩我?
點樣同佢申請 ? 只要財仔唔搞我就乜都得

但我又唔係差佢幾十萬 為個萬零蚊銀行會咁急搞你咩?

求解
慣左用完信用卡 過幾日就即刻去銀行過數落張信用卡戶口度 用都用得安樂d
張信用卡變到只係幫我上網買野訂酒店既工具
慣左用完信用卡 過幾日就即刻去銀行過數落張信用卡戶口度 用都用得安樂d

有時用來入油
唔會刻意數入左幾次
因為太方便 基本上又唔洗禁cash出來
入幾多就隊張卡比職員就搞店交易

到月尾條數

用得信用卡都係月尾/頭出糧先找數
但個min pay咁誘惑
個個緊係還min pay
破左產點會做唔到mortage...
p loan做唔到就正常
on9 有數就找有數就找啦
我有張渣打卡幫朋友分期左部iPhone 2年,咁佢已經比哂錢我,但我而家去左外國讀書,本根交唔到卡數,最後叫朋友幫我係香港入錢落張卡還

唔用pps?
原來真係咁多on9 碌卡碌到咁 唔怪得銀行要倒貼求你開卡咁濟

係想象唔到咁多
原來真係咁多on9 碌卡碌到咁 唔怪得銀行要倒貼求你開卡咁濟

係想象唔到咁多

所以永遠快快手幫你退返年費
還唔掂,同銀行傾,係咪最好選擇?
p loan又係咩 麻煩巴打

P Loan = 私人貸款
以你財務狀況同收入黎考慮借幾多俾你同分幾多期還,去銀行問一問佢地會解釋得好清楚

多謝巴打
聽日打去銀行問,我驚佢一次批唔晒黎清卡數

係想象唔到咁多

所以永遠快快手幫你退返年費

仲要一大堆welcome offer
飛行里數 同埋超級市場優勢
真係多謝晒

以你財務狀況同收入黎考慮借幾多俾你同分幾多期還,去銀行問一問佢地會解釋得好清楚

多謝巴打

直接去問啦
驚步你後塵
讀緊中學
每個月都碌6XXX
暫時有啊媽
遲d無咗又大洗咗都唔知點算

多謝巴打

直接去問啦

因為返工無時間去到銀行,我諗我都係打左去問左先

多謝巴打

如果一次批唔晒你到時要計清楚條數
自己收入夠唔夠供私人貸款加卡數,仲有生活費
見得太多人因為咁樣供唔掂,最後又碌返卡同透支
如果可以及早搵屋企人幫手
然後cut card
到遲啲有足夠既定力先再開返信用卡啦

多謝巴打

如果一次批唔晒你到時要計清楚條數
自己收入夠唔夠供私人貸款加卡數,仲有生活費
見得太多人因為咁樣供唔掂,最後又碌返卡同透支
如果可以及早搵屋企人幫手
然後cut card
到遲啲有足夠既定力先再開返信用卡啦

好認同,同埋請日假親身去搞,講清楚全數爭幾多,一借到即時清晒佢;巴打記住要一擊即中,免得夜長夢多
還min pay 個d 真係on9黎

點都死筆錢好過你還min.
驚步你後塵
讀緊中學
每個月都碌6XXX
暫時有啊媽
遲d無咗又大洗咗都唔知點算

請問買啲咩個個月碌6xxx?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞