「年少無知」有冇試過俾卡數折磨?

341 回覆
15 Like 4 Dislike
一碌完就用ebanking即找數
我唔鍾意要等一個月先找
我今年26,仲係一張卡都無
就係怕自己會洗大

廿六都唔識控制自己?

有時唔一定係控唔控制到既 講真我唔覺信用卡真係必須 無都唔影響生活 最多咪買機票煩啲者

冇信用卡好唔方便
我接受唔到
信用卡只係一樣俾錢工具
洗唔洗大係睇個人
自己計住條數同用eps冇分別架
就係怕自己會洗大

廿六都唔識控制自己?

有時唔一定係控唔控制到既 講真我唔覺信用卡真係必須 無都唔影響生活 最多咪買機票煩啲者

冇信用卡好唔方便
我接受唔到
信用卡只係一樣俾錢工具
洗唔洗大係睇個人
自己計住條數同用eps冇分別架

呢樣只限於有自制能力既人身上
有啲自制能力低或者無乜理財觀念既人真係無卡好過有
碌到條數勁大,明明借左ploan清左條數
轉頭又碌過
就係怕自己會洗大

廿六都唔識控制自己?

當去豐澤買部電話,$5000
碌卡可以賺到分有回贈,計埋唔撚洗比$5000
現金eps就真係要$5000
點解有得慳唔慳我唔認為出左信用卡就會大洗d

yes, 信用卡有啲仲會有cash dollar, 長遠黎計係會慳左,怕咪整低啲個limit囉

銀行轉頭又會加返
就係怕自己會洗大

廿六都唔識控制自己?

廿六卡都無張,第日要借錢做生意之類你就後悔,因為無卡就無信貸紀錄,人地好難借大額俾你
幾萬蚊都搞成咁
幾個月都清哂啦
唔知以為你爭幾廿萬數

當年6千幾月薪,你同我計吓幾個月點清,
如果爭緊幾廿萬,我仲得閒慢慢上黎同你吹水咩
就係怕自己會洗大

廿六都唔識控制自己?

當去豐澤買部電話,$5000
碌卡可以賺到分有回贈,計埋唔撚洗比$5000
現金eps就真係要$5000
點解有得慳唔慳我唔認為出左信用卡就會大洗d

個人心態問題
事實上有部分人一冇現金交易就會大洗

我張信用卡,而家用唔到了
不過平時d 乜費物費,一樣用信用卡,銀行網上找

我平時用現金為主
唔貪果d里數或者回贈,要儲幾耐先夠呢

如果用信用卡,多數叫人幫手,自己比番錢佢
對方多數願意,因為有里數
好想知你地碌咩碌咁多錢

個個月洗突加利息滾滾吓好快就到
初初覺得點解信用卡咁抵
又迎新又回贈又里程
仲要幫卡主找住數先
其實背後有大把勇士support
多謝你地

睇左呢個POST先知點解信用卡撈得掂
原來一班冇錢又要碌既學生支持
我知自己好大機會亂洗錢 所以到依家21歲都冇申請信用卡

咁樣無意義,你要培養理財智慧唔係避。

咁樣無意義,你要培養理財智慧唔係避。

但明知自己會亂洗錢既人,避左先
總好過陷入萬劫不復
6千蚊一個月好意思洗5皮 好唔好意思呀
大佬欠左6-7萬
每個月還min pay,做地產出糧又唔準時
最後老母幫佢還左,分期還比老母,轉左行做飛機佬
但仲係好大洗,月月清,又賭波,銀行長期冇錢,食飯都要問我借
早排借左2000比佢到而家都未還到

利申:學生

飛機師都唔夠洗
其實我想搵買野分期件野放返出去套現找數
見倒銀行借錢D 息都幾撚甘, 我一買一放都可能只係蝕幾K
不過想知放咩比較值錢, 撈?

iPhone d 人咪咁做
還唔掂,同銀行傾,係咪最好選擇?
p loan又係咩 麻煩巴打
好想知你地碌咩碌咁多錢

個個月洗突加利息滾滾吓好快就到

其實唔洗突還全數就已經無利息支出啦
碌就碌5皮,但其實要個個月還4千幾都只係min pay多少少,下個月加埋息個總額會多過上個月,最重要當年銀行私人貸款仲未普及,真係好有走投無路嘅感覺

鳩噏啦你 你肯定係有繼續婊張卡
5皮野除返開一個月係千幾蚊息,你真係個個月還4千幾,二十個月內一定還得曬,自己無節制仲扮可憐

50000本
還4500每月
36厘年息

14個月都還撚曬啦仲上黎取暖

還既過程中又會唔夠用又再現金透支

身在香港好難唔申請,例如八達通自動增值,自通轉賬交費等等;卡本身唔係錯嘅根源,根源係自己嘅理睇觀念,就正如你就算冇信用卡都可以問人借錢賭波賭馬咁解

你都on9,我冇信用卡,我話俾人知好多人都唔信,但呢個係事實

我冇做野3年半,銀行都仲有3萬積蓄,呢樣野你真係恨都恨唔黎

做咩啫你
讀書老師無教你?

當年讀書真係冇教理財

咁有無教你打飛機?

信用卡咁多回贈
我交兩萬五學費
至少回贈返100蚊超市卷

得閑睇下網上銀行
就唔會轆過龍

D 回贈咪係樓主D 傻西到黎

已經係咸豐年前嘅舊教訓黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞