「年少無知」有冇試過俾卡數折磨?

341 回覆
15 Like 4 Dislike
初初覺得點解信用卡咁抵
又迎新又回贈又里程
仲要幫卡主找住數先
其實背後有大把勇士support
多謝你地

睇左呢個POST先知點解信用卡撈得掂
原來一班冇錢又要碌既學生支持

多得呢班冇咁大個頭又要戴咁大頂帽既老闆
銀行D里數先會好似唔洗錢咁派
多到用唔哂
寫到明apr 30幾%都還min pay
銀行真係多謝哂你
初初覺得點解信用卡咁抵
又迎新又回贈又里程
仲要幫卡主找住數先
多謝你地

多到用唔哂
銀行真係多謝哂你

你會發現香港人欠卡數還 min pay,多到嚇死人
利申,做呢行

有時唔一定係控唔控制到既 講真我唔覺信用卡真係必須 無都唔影響生活 最多咪買機票煩啲者

當去豐澤買部電話,$5000
碌卡可以賺到分有回贈,計埋唔撚洗比$5000
現金eps就真係要$5000
點解有得慳唔慳我唔認為出左信用卡就會大洗d

個人心態問題
事實上有部分人一冇現金交易就會大洗

Exactly, 同賭白頭片一樣
初初覺得點解信用卡咁抵
又迎新又回贈又里程
仲要幫卡主找住數先
多謝你地

真心唔明點解會洗咁大,係咪成日買Gucci lv?

好正路
有D冇父幹又學人要去旅行著好野
初初覺得點解信用卡咁抵
又迎新又回贈又里程
仲要幫卡主找住數先
多謝你地

多到用唔哂
銀行真係多謝哂你

利申,做呢行

多唔多人要做DRP
初初覺得點解信用卡咁抵
又迎新又回贈又里程
仲要幫卡主找住數先
多謝你地

多到用唔哂
銀行真係多謝哂你

利申,做呢行

多唔多人要做DRP

直接破產多啲
上去黃小雲到有得睇
6千蚊一個月好意思洗5皮 好唔好意思呀

查實冇洗到呢個數,係還min pay俾利息滾到去呢個數,依家已經唔敢,只係放上黎叫其他剛出社會嘅巴絲引以為戒
大佬欠左6-7萬
每個月還min pay,做地產出糧又唔準時
最後老母幫佢還左,分期還比老母,轉左行做飛機佬
但仲係好大洗,月月清,又賭波,銀行長期冇錢,食飯都要問我借
早排借左2000比佢到而家都未還到

利申:學生

飛機師都唔夠洗

飛機佬應該係維修飛機學徒
初初覺得點解信用卡咁抵
又迎新又回贈又里程
仲要幫卡主找住數先
多謝你地

多到用唔哂
銀行真係多謝哂你

利申,做呢行

多唔多人要做DRP

直接破產多啲
上去黃小雲到有得睇

咁又係
DRP係銀行角度都係當破產
不如老破好過

利申,做呢行

多唔多人要做DRP

直接破產多啲
上去黃小雲到有得睇

破完產係咪成世做現金玩家?
做唔做到 mortgage / amount大少少既loan?
我知道有錢找到數先會碌卡
同埋一定會月月清咭數

要記住
信用卡只係方便你唔洗帶咁多現金
而唔係比你先用未來錢

大把大學生/大專生唔係咁諗

利申,做呢行

多唔多人要做DRP

直接破產多啲
上去黃小雲到有得睇

做唔做到 mortgage / amount大少少既loan?

緊係唔得
信用卡同mortgage/LOAN都唔洗諗
初初覺得點解信用卡咁抵
又迎新又回贈又里程
仲要幫卡主找住數先
多謝你地

多到用唔哂
銀行真係多謝哂你

利申,做呢行

多唔多人要做DRP

直接破產多啲
上去黃小雲到有得睇

咁又係
不如老破好過

咁又唔係,從 lender角度,寧願佢做 drp,至少回到大部分本
破產真係咩都冇
初初覺得點解信用卡咁抵
又迎新又回贈又里程
仲要幫卡主找住數先
多謝你地

多到用唔哂
銀行真係多謝哂你

利申,做呢行

多唔多人要做DRP

直接破產多啲
上去黃小雲到有得睇

咁又係
不如老破好過

咁又唔係,從 lender角度,寧願佢做 drp,至少回到大部分本
破產真係咩都冇

咁都岩既,起碼起還返曬
但我聽講DRP還曬都仲申請到信用卡
堅定流,仲有銀行肯比佢申請

利申,做呢行

多唔多人要做DRP

直接破產多啲
上去黃小雲到有得睇

做 mort銀行唔會借,財仔借你預息口講緊係 P+
loan 都係,息口唔平,大唔大 amount就睇下幾耐之前破,而家人工幾多,有咩 asset,有冇改過自身,睇好多野
碌就碌5皮,但其實要個個月還4千幾都只係min pay多少少,下個月加埋息個總額會多過上個月,最重要當年銀行私人貸款仲未普及,真係好有走投無路嘅感覺

鳩噏啦你 你肯定係有繼續婊張卡
5皮野除返開一個月係千幾蚊息,你真係個個月還4千幾,二十個月內一定還得曬,自己無節制仲扮可憐

50000本
還4500每月
36厘年息

14個月都還撚曬啦仲上黎取暖

還既過程中又會唔夠用又再現金透支

戇鳩到震 知唔夠洗就還少啲啦
現金透支除左無免息期,仲要收手續,唔到死人冧樓拎個個都係戇撚鳩。

仲有,話明清數,仲要走去借返,我又開個post話"一萬卡數還左50年都還唔清"
我講先:

初初出社會唔識嘢係咁碌卡,
滾到欠50000開始知大撚鑊,
之後個個月80%薪水用黎還卡數都只係杯水車薪,返工有錢食飯,放工食屋企,對鞋行到甩底都只係用膠水黏,著幾日又甩過,好彩返工著制服唔洗買衫,舊同學叫出街用好多藉口推,咁嘅生活捱咗兩年最後又瘦又殘,第三年o個個新年我阿姨黎拜年問我搞咩,我阿姨由細到大都好照顧我,知道件事借咗3萬我還晒餘下嘅卡數,之後我每月分啲還俾佢,一年後我還晒所有債先過得返正常生活…真係好感激佢

我十雞
比人追過數 電話恐嚇
初初覺得點解信用卡咁抵
又迎新又回贈又里程
仲要幫卡主找住數先
多謝你地

多到用唔哂
銀行真係多謝哂你

利申,做呢行

多唔多人要做DRP

直接破產多啲
上去黃小雲到有得睇

咁又係
不如老破好過

破產真係咩都冇

咁都岩既,起碼起還返曬
但我聽講DRP還曬都仲申請到信用卡
堅定流,仲有銀行肯比佢申請

好少人因為 card數直接做 drp / iva
card數 ->銀行 loan ->card數 ->財仔

所以一開始,銀行梗係批比佢食左第一浸水啦,呢啲貴賓黎架,賺錢靠佢地
還唔掂,同銀行傾,係咪最好選擇?
p loan又係咩 麻煩巴打

P Loan = 私人貸款
以你財務狀況同收入黎考慮借幾多俾你同分幾多期還,去銀行問一問佢地會解釋得好清楚

鳩噏啦你 你肯定係有繼續婊張卡
5皮野除返開一個月係千幾蚊息,你真係個個月還4千幾,二十個月內一定還得曬,自己無節制仲扮可憐

50000本
還4500每月
36厘年息

14個月都還撚曬啦仲上黎取暖

還既過程中又會唔夠用又再現金透支

戇鳩到震 知唔夠洗就還少啲啦
現金透支除左無免息期,仲要收手續,唔到死人冧樓拎個個都係戇撚鳩。

仲有,話明清數,仲要走去借返,我又開個post話"一萬卡數還左50年都還唔清"

屌得啱,教訓已買
我講先:

初初出社會唔識嘢係咁碌卡,
滾到欠50000開始知大撚鑊,
之後個個月80%薪水用黎還卡數都只係杯水車薪,返工有錢食飯,放工食屋企,對鞋行到甩底都只係用膠水黏,著幾日又甩過,好彩返工著制服唔洗買衫,舊同學叫出街用好多藉口推,咁嘅生活捱咗兩年最後又瘦又殘,第三年o個個新年我阿姨黎拜年問我搞咩,我阿姨由細到大都好照顧我,知道件事借咗3萬我還晒餘下嘅卡數,之後我每月分啲還俾佢,一年後我還晒所有債先過得返正常生活…真係好感激佢

我十雞
比人追過數 電話恐嚇

查實自己欠債已經好慌,
仲要連累家人我當時真係好慚愧
幾千蚊都還唔起
憑乜撚野申請信用卡
搞到自己條命咁撚折墮 on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞