「年少無知」有冇試過俾卡數折磨?

341 回覆
15 Like 4 Dislike
我講先:

初初出社會唔識嘢係咁碌卡,
滾到欠50000開始知大撚鑊,
之後個個月80%薪水用黎還卡數都只係杯水車薪,返工有錢食飯,放工食屋企,對鞋行到甩底都只係用膠水黏,著幾日又甩過,好彩返工著制服唔洗買衫,舊同學叫出街用好多藉口推,咁嘅生活捱咗兩年最後又瘦又殘,第三年o個個新年我阿姨黎拜年問我搞咩,我阿姨由細到大都好照顧我,知道件事借咗3萬我還晒餘下嘅卡數,之後我每月分啲還俾佢,一年後我還晒所有債先過得返正常生活…真係好感激佢
三年都還唔到五萬?
好多年前,當年仲未興咩債務重組
三年都還唔到五萬?

計埋利息分分鐘還double
做full time
分期五皮都還唔撚到?
好多年前,當年仲未興咩債務重組

債務重組等同破產
永遠唔洗試錢同申請信用卡
就算有都唔申請啦
讀書老師無教你?
三年都還唔到五萬?

計埋利息分分鐘還double

初初出黎做嘢6千幾/month
就算double 講到咁慳3年都還唔到10萬真係

睇黎唔止信用卡問題 係本身洗爆份糧但仲碌信用卡
做full time
分期五皮都還唔撚到?

好多年前,初出黎做嘢,中五學歷,
六千幾1個月
不過都好嫁啦 五皮買個教訓 好過到時跳樓比人斬
就算double 講到咁慳3年都還唔到10萬真係

係還咗兩年,第三年頭嘅新年阿姨開始幫我
讀書老師無教你?

當年讀書真係冇教理財
不過都好嫁啦 五皮買個教訓 好過到時跳樓比人斬

除咗教訓,仲感覺到家庭溫暖
你五皮每月淨還min? 有無諗過打散
樓主重新做人
切勿重蹈覆轍
碌就碌5皮,但其實要個個月還4千幾都只係min pay多少少,下個月加埋息個總額會多過上個月,最重要當年銀行私人貸款仲未普及,真係好有走投無路嘅感覺
你五皮每月淨還min? 有無諗過打散

當年因爲放工要照顧行動不便老母,所以冇時間抄散
如果你係女人一早還晒

係女人根本唔洗用自己張卡碌
我知自己好大機會亂洗錢 所以到依家21歲都冇申請信用卡
樓主重新做人
切勿重蹈覆轍

已經有家室,洗錢好緊慎,
仲有個靚女幫我理財
有無報答返姨姨
我知自己好大機會亂洗錢 所以到依家21歲都冇申請信用卡

身在香港好難唔申請,例如八達通自動增值,自通轉賬交費等等;卡本身唔係錯嘅根源,根源係自己嘅理睇觀念,就正如你就算冇信用卡都可以問人借錢賭波賭馬咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞