「年少無知」有冇試過俾卡數折磨?

341 回覆
15 Like 4 Dislike
想問上個月碌左1萬,今個月還住2千咁下個月利息要還幾多?

8000*(30%/12)=200到唔包D手續費呀LATE CHARGE

所以下個月直接還8200就得?
平時都會準時還,係今個月洗大左
讀咗兩年大學狂申請,依家擁有8張信用卡(4間銀行),主要用兩間銀行入面各一張,有一間銀行未用過,剩翻一間交大學學費(ebanking) ,主要大學學費賺回贈,買滿送戲飛,買機票,以及當八達通使,每月卡數一千左右(計埋電話費),永遠要求響截數日有cr錢(姐係負緊數),每次單筆消費max1500,識用根本好好玩,仲未計網上買game,hkmall,叫外賣等等之類,每次碌完都收到sms話交易咗幾多,根本冇野驚

都係睇個人識唔識諗

搵幾多,駛幾多
唔好諗住今個月駛多左,下個月 cover番
一有咁既諗法,就好易出事
想問上個月碌左1萬,今個月還住2千咁下個月利息要還幾多?

8000*(30%/12)=200到唔包D手續費呀LATE CHARGE

所以下個月直接還8200就得?
平時都會準時還,係今個月洗大左

你都係跟statement還啦

仲有唔好再簽新卡數....新卡數即計息

多謝你 我會再同大家報告
我真係好驚見到條卡數

巴打爭幾錢
我都欠緊卡數

最新要找7萬幾…
比家用個度唔少得…
但想同屋企傾下可唔可以比少d…

巴打有冇試過遲還min pay
我黎緊諗住搞分期清卡,但record差,之前試過遲還min pay兩個月
Between我欠緊3萬 但得part time收入

我真係好驚見到條卡數

巴打爭幾錢
我都欠緊卡數

最新要找7萬幾…
比家用個度唔少得…

我黎緊諗住搞分期清卡,但record差,之前試過遲還min pay兩個月

大財/ welend幫到你
清左條卡數記得 cut卡,卡唔岩你玩

我真係好驚見到條卡數

巴打爭幾錢
我都欠緊卡數

最新要找7萬幾…
比家用個度唔少得…

你簽個時諗緊咩....
d銀行真係好識玩,果時啱啱出黎做嘢,有穩定收入(intern,得9000)就即刻將個limit由5萬加到13萬...
試過有一個月洗多佐,停佐一個月家用加問啊媽借多2,3000還,之後就未試過碌爆了
btw,識玩信用卡真係好多著數,轉佐工之後開始攬曬公司買野果d project仔,儲到既分年尾可以換機票去北歐旅行.

尋日同另一半傾過,佢可以借d比我還
但我都想睇下銀行個度total 借黎還晒,爭幾遠。
想問下電話autopay找數係用呢張卡,照cut係咪就可以

有親人借比你就梗係借親人錢還左先啦

銀行LOAN而家唔駛息咩

不過算啦...你識諗就唔會碌到還唔到[/quote]

我見上面有個巴打都係幫ex還錢
我完全明白
貼錢買難受而家真係

P Loan = 私人貸款
以你財務狀況同收入黎考慮借幾多俾你同分幾多期還,去銀行問一問佢地會解釋得好清楚

多謝巴打
聽日打去銀行問,我驚佢一次批唔晒黎清卡數

如果一次批唔晒你到時要計清楚條數
自己收入夠唔夠供私人貸款加卡數,仲有生活費
見得太多人因為咁樣供唔掂,最後又碌返卡同透支
如果可以及早搵屋企人幫手
然後cut card
到遲啲有足夠既定力先再開返信用卡啦

不過算啦...你識諗就唔會碌到還唔到

我睇法係,如果自己種出黎既

P Loan = 私人貸款
以你財務狀況同收入黎考慮借幾多俾你同分幾多期還,去銀行問一問佢地會解釋得好清楚

多謝巴打
聽日打去銀行問,我驚佢一次批唔晒黎清卡數

如果一次批唔晒你到時要計清楚條數
自己收入夠唔夠供私人貸款加卡數,仲有生活費
見得太多人因為咁樣供唔掂,最後又碌返卡同透支
如果可以及早搵屋企人幫手
然後cut card
到遲啲有足夠既定力先再開返信用卡啦

我睇法係,如果自己種出黎既鑊
應該自己承擔返
銀行真係批唔足先問另一半啦

應該自己承擔返

要等電話 過幾日先覆到

應該自己承擔返

要等電話 過幾日先覆到

我因為試過遲還,所以可能要過多段時間先可以搞p loan

要等電話 過幾日先覆到

佢唔借,我諗我真係要照食息

要等電話 過幾日先覆到

巴打有冇俾佢入息證明
定係record太差

我都有排還,仲要返緊學

巴打有冇俾佢入息證明
定係record太差

我都有排還,仲要返緊學

第一次聽到完全唔借,估計應該冇工作

巴打有冇俾佢入息證明
定係record太差

我都有排還,仲要返緊學

巴打我都返緊炒散,但冇固定入息證明(i.e. from不同公司),勝算係咪好低?

巴打有冇俾佢入息證明
定係record太差

我都有排還,仲要返緊學

唔好緊張,我少講左「如果」
唔好意思,驚動大家

巴打有冇俾佢入息證明
定係record太差

我都有排還,仲要返緊學

今日銀行講個陣,佢睇到條數都嚇一嚇
我心諗我自己仲驚
佢話mark低借8萬啦,驚你郁啲有咩意外咁 我估佢都見慣我呢啲仆街簽卡還唔到
仲話mark左36個月先啦

巴打有冇俾佢入息證明
定係record太差

我都有排還,仲要返緊學

巴打我都返緊炒散,但冇固定入息證明(i.e. from不同公司),勝算係咪好低?

佢都有叫我比最近2個月個簿仔紀錄,不過因為唔係出糧戶口黎,我都諗住問埋出糧個間會唔會批多啲定息會再平啲先

巴打有冇俾佢入息證明
定係record太差

我都有排還,仲要返緊學

我心諗我自己仲驚
佢話mark低借8萬啦,驚你郁啲有咩意外咁 我估佢都見慣我呢啲仆街簽卡還唔到

巴打返緊full-time?我淨係得pt收入,驚佢唔批
係咪直接走入銀包同d職員講要求呢個服務?

我心諗我自己仲驚

係咪直接走入銀同d職員講要求呢個服務?

D銀行好屎忽鬼 o個陣岩岩出黎做野幾個月
本身已經有筆p loan 都要升我張學生卡升到五萬limit
等緊你還唔起咁

YES
一出黎做GT
搵差唔多兩皮,銀行冇乜錢但同我自動UP到個LIMIT去20萬

巴打有冇俾佢入息證明
定係record太差

我都有排還,仲要返緊學

我心諗我自己仲驚

差幾多
返PT 都借比你

我心諗我自己仲驚

返緊full呀 多有多批 少有少批啦
我係上自己銀街,銀街好多product我都唔識,打去客服,跟住搵客戶服務話想借錢還卡數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞