【吓,架電車駛咗去地獄...】《千萬不要乘往堅尼地城的137號死亡電車》6

1001 回覆
133 Like 7 Dislike

岩喇 陪我打文喇

買唔到40蚊飛同條女去 巴打出文安慰下

你出定688買兩張正價啦

有8折但算啦咁多人 如果唔係賴左9個字床應該買到
星期日先來早醒

岩喇 陪我打文喇

天氣咁凍最好就係係被入睇故
我是來留名的
我是來留名的

天氣咁凍 最好就係瘋狂寫故

有8折但算啦咁多人 如果唔係賴左9個字床應該買到

條女一定詐型
我是來留名的

我是來留名的

好奇一問,大家係咪唔知/唔記得咗芊琴咩樣
殺殺殺殺殺
我是來留名的

你幾何po過芊琴示意圖
無記錯佢應該短頭髮, 成日著長冷衫, 正常學生妹look

反而小穎個樣就入晒腦
我是來留名的

你幾何po過芊琴示意圖
無記錯佢應該短頭髮, 成日著長冷衫, 正常學生妹look

反而小穎個樣就入晒腦

我以為寫咗似「袁澧林」就得
今晚幾點有文
今晚幾點有文

11點
sor 唔太滿意篇文 要改下 要12點先出到
講聲先
講聲先

講聲先

11點四報到

咦,文呢
麵包係祝福物

趕緊
《23層大廈》唔會係書局書展出,只會係25/1前訂購到

如果我落左訂但係25號後先過數有冇問題?
《23層大廈》唔會係書局書展出,只會係25/1前訂購到

如果我落左訂但係25號後先過數有冇問題?

應該冇問題!
===
強烈建議!
聽住以下Background Music閱讀呢集,效果會更佳!
https://www.youtube.com/watch?v=bmAigNs72Ro
===

「沙沙……」通風窗透進雨的哀嚎,伴隨急促的心跳,塑成了最詭異的相遇一刻。

我曾以為重遇韻初是喜悅的,可此時此刻,內心只縈迴著最荒誕的一句話。

她殺了文杰。

「嗚嗚……嗚嗚……」韻初察覺到我們,喉嚨發出莫名其妙的低吟,猝然退後數步貼著牆壁。

微弱光線下,她的頭髮凌亂,肌膚煞白得嚇人,雙眼紅筋暴現,原本天使般的臉蛋黯然失色。粉紅色襯衫及灰裙均染滿污血,右手抓緊那把串著眼球的斷刀,斷掉的尖端不翼而飛……

韻初空洞的眼神訴說著,她絕非原來的葛韻初……試問重遇同伴時,反應怎可能如此不善?

「把……斷刀……未係……」芊琴驚慌失措的僵直站著。

她殺了文杰。

腦海浮現倒臥於203號房的文杰……他的右眼被斷刀貫穿,刀柄卻不翼而飛,身上多處是湧血的刀傷……而文杰右眼處的刀片形狀,正好可跟韻初手執的部分砌成完整的一把短刃……

韻初手抓的,是貫穿文杰右眼、重創文杰胸腹的凶器。待我看清楚刀柄上眼球的色澤,渾身均攀滿寒心。

那是……文杰的右眼,獨特的深啡色,怎可能看錯。

「唔會架……唔會架……」千琳三魂出竅的瞧著韻初。

「小初……點解……」芊琴驚懼的呆立,電筒的光線隨之擺動,「點解插傷文杰既人係你……」

她殺了文杰。

「咩……咩啊……講……咩啊……」韻初瞧著短刀串著的眼球,一副提心吊膽的模樣,怎麼了,作賊心虛嗎?

雖說文杰最終是被瓏老師斬死,但他先前的傷勢本就無法挽救……真正置文杰於死地的,是持刀的韻初。

竟然,竟然,竟然。

韻初殺死文杰,是我畢生聽過最荒謬的事情。

第一,韻初是5B班最和善、最膽小的女生之一……試問又怎可能作出殺戮的行為……更不用說採用殘暴血腥的手法?

第二,她和文杰的關係好到不得了……文杰還一直拼命守護韻初……兩人怎可能殘害對方?
可事實赤裸裸的展示在眼前,騙不了誰。

她殺了文杰。

如此有義氣的男生,我最要好的摯友,就這樣被韻初斷送了命運。

腦海翻過每頁與文杰共渡的點滴,思緒頃刻注滿了恨,怒火沒可能藏得住。

「點解你要殺文杰啊!」我輕輕將小穎抱至梯級間,拳頭握緊,「點解啊……點解啊!」

「冇……我冇……」韻初呆視著我,恍然若失的模樣,「我冇──」

「小初……點解你要咁做啊……」芊琴掩嘴哭號,抵不住真相的折磨,只因韻初曾是她最要好的閨密。

「你地……你地唔信我!」韻初退後數步,雙眸透露著惴惴不安,斷刀直指怒不可遏的我,誰知下一步會否對我下手。

她的眼神舉止已出賣了自己,若文杰不是她所殺,怎麼遲遲不予解釋?是心有鬼?

「你再扮吖!」我向她怒吼道,從芊琴手中奪過鐵棍,「你點解釋手上把刀?講啊!」

「翔仔,唔好咬定係韻初做先……」千琳驀然焦心的擋著我,六神無主地嘗試調解,「我地清楚韻初為人唔係咁,可能佢有苦衷呢──」

「你走開!」我嘗試推開千琳,狠盯著韻初,「枉文杰真心待你,最後竟然係比你所害……你條賤人……」

「哈……哈哈……」韻初一臉錯愕的乾笑著,空洞的眼神逐漸滲出怨懟,「就算係又點,文杰不過一粒兵仔,死不足惜。」

空氣凝結了。

我從不相信會從韻初口中聽到這種話,先是一陣悚然,然後是萬般怒意。

「你個賤人!」我再不打算留情,拔腿欲衝向怪笑著的韻初,「你講咩話?文杰係兵仔?你──」
「可能……韻初佢精神狀態出問題……先會講呢D晦氣說話……」千琳堅決為韻初辯護,報以哀求的眼神,我卻怒吼道:「夠喇!如果條賤女唔係你Best Friend,你仲會唔會咁處處維護?」

一個討好眾人的模範生,在一夜之間成為了「賤女」。

千琳拭抹著淚水,明顯她正恍然若失:「但係……韻初係唔會──」

「夠喇,Best Friend,」韻初倏然冷笑,「你個偽善者。」

「嗯……」千琳如被針戳般愣住,呆視著面目猙獰的韻初,眾人亦屏住了氣息,感受著寒氣的襲來。

眼前的人是葛韻初?我更相信她是複製人或幻覺而已……

「千琳,你以為我唔知?」韻初將斷刀丟在地板,靠在扶手上,「你內心明明就嫉妒我多Friend,多仔圍,你明明恨不得置我於死地,何必係度裝模作樣呢,扮聖人啊?嘻嘻。」

「韻……韻初佢……被侵蝕咗?」芊琴慄然的對我道,我卻震撼得吭不出聲。

因為,那惡毒的語氣絲毫不像裝出來的。

「千琳你就係知自己一無所長,大眾臉,成績廢,人緣差,所以唯有靠扮乖扮善良博取人注意,我有冇講錯?」韻初舔著染血的食指,理應嬌美的姿態在此時顯得恐怖。

「小初……你係咁睇我?」千琳如芒刺背的拉扯著校裙,額頭淌著冷汗,雙腿顫抖不已。

「傻西,原來你咁Pure and true?你以為我唔知,你親近我係為咗有接觸James既機會?」韻初狡猾一笑,跟茹霜的笑顏同等詭異,「仲係度問我用開邊款暗瘡膏……學我鍾意鬆弛熊、鼻窿雞……為咗迎合James口味寫埋曬D靈異小說,明明係個女廁都唔敢自己入既無膽女……仲有啊,係度扯條裙引人注意……姣貨!你以為James會理你咩,人地當你白痴咋,暗瘡醜女!」

千琳……原來對James……

我看著千琳把一邊裙子扯裂,臉頰是不絕的淚水:「你……講笑咋?你一定係講緊笑喇……小初點會咁對小琳……」

韻初口中的……是情急下的癡語,還是久藏心裏的真心話?

韻初捧腹而笑:「哈哈係呀,我想提下你呢,你D暗瘡啊,買幾多護膚品都遮唔曬架喇,你整容算吧喇!不過呢,你就算整容都不及本小姐咁魅力四射架喇……你不如……自殺算喇,等投胎變女神喇!等等……唔好跳樓啊,驚你砸死人啊,嘻嘻!」

「小初!」芊琴也聽得哭起來,「你好過分……好過分啊!」

我完全給不到反應,姑且堅信自己身處噩夢之中。

我認識的韻初,不可能是這樣的……

千琳緊握拳頭,崩潰的飲泣著:「你……話過我地係……Best Friend……仲要一齊去大阪畢業旅行……永遠唔離開對方……」

「係啊,我地係Best Friend啊,Best of the Best啊,」韻初裝了個鬼臉,「如果冇咗你,又係邊度搵到個姣醜女襯托我呢?哈哈……」

「你──」芊琴才欲衝向韻初,已被我制止,因我感受到箇中的不妥……有一種很不祥的預感。小穎坐在樓梯上哭著,我卻無暇理會。

「小琳,你好蠢啊,一直比本小姐利用都唔知,仲話Best Friend,哈哈……」韻初指著千琳大笑,我感到心寒多於憤怒。

「夠喇……」千琳抖動得更厲害,梯級上是被愚弄的苦澀。

「唔好再勉強喇,你點扯條裙,最多都只係一個姣醜女咋。」

「夠喇……」千琳遮掩雙眸,如喪考妣的飲泣著。

「姣醜女、姣醜女、姣醜女……」

「夠喇。」

千琳從口袋扯出鐵剪刀──原來用於處理我傷口的剪刀,飛身躍向歡呼中的韻初。

「啊!」韻初才於亢奮中醒覺,剪刀已深深插進喉嚨之中。

血色夢魘從韻初的嘴巴噴出,是源源不絕的驚心,使我、芊琴和小穎僵直站立原地。

「我當你朋友……我當你朋友……我當你朋友……」千琳用剪刀猛戳著韻初的喉嚨,「你當我係咩!」

「咕……咕咕……啊……」韻初眼睛睜大,渾身抽搐著,雙手緊纏著千琳提著剪刀的手臂。

「你同我收聲……我要將你條脷剪咗佢……」千琳失控的用剪刀在韻初的嘴巴中瘋狂亂剪。

「剪咗佢……剪咗佢……剪咗佢……」

血水濺到我的臉龐上。

「我唔要再聽到……唔要再聽到……」

芊琴抱著小穎尖叫起來。

「去死喇……Best Friend。」

那是千琳對Best Friend說的最後一句話。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞