【吓,架電車駛咗去地獄...】《千萬不要乘往堅尼地城的137號死亡電車》6

1001 回覆
133 Like 7 Dislike
===
響鬧聲音
https://www.youtube.com/watch?v=j9NQitaeuGg
===

「嘟嘟……嘟嘟……」

熟悉不過的響聲,於3樓走廊迴盪著。

「係……翔哥哥部對講機……」小穎戳著我的小腹,三魂出竅的道。的確,響鬧是從褲袋傳出的。

我掏出響鬧著的對講機,戰戰兢兢的遲疑半秒──到底……是誰撥號致電?這個時候……誰還會找我……

「嘟嘟……嘟嘟……」

眾人均瞧著我,我按下接聽的按鈕,接著屏住氣息。

數秒的死靜。

「喂……係邊個?」我結結巴巴的道。

數秒的死靜。

「Hello?Hello?」我猶疑起來,心跳亦因而加快,是恐懼的跡象。

數秒的死靜。

「係咪……接駁問題?」小穎瞧著我,我檢查著對講機,明明按下了接聽,為何卻並無發出任何聲音──

「翔……」

我渾身是一寒,下一瞬驚覺聲音從對講機喇叭傳來,內心又驚又喜。

那熟悉的女聲,我不可能辨認錯……竟然是她……

「小……琴?」我掩著嘴,驚愕的問道。

「太好喇真係天翔……」對講機傳來芊琴甜美的聲線,聲音卻薄弱不已。

「小琴!」我將對講機湊近嘴巴,激動的叫嚷,「你係邊啊?點解你會有對講機?我好擔心你啊……」

對講機迎來數秒的死寂,接著芊琴再度開口:「我係隧道……電車隧道……時間無多喇……」

什麼?

在我深感驚愕之際,竟聽到接下來的一句話。

「天翔……我諗……我已經搵到離開既方法喇。」
感謝大家支持
如果喜歡就比正皮小弟啦
睇下呢個Post過唔過到100,小弟會好開心
芊琴
兩個小琴
james果然返嚟救場
由上幾集開始有啲懷疑,其實要設計害廢翔嘅係芊琴。
唔記得左,James構想圖
James
宜家FB搞緊個投票,有興趣可以去投下
你覺得邊個係「真正嘅芊琴」呢?
1. 一直跟主角行動嘅芊琴
2. 對講機來電嘅芊琴
3. 兩個都係
4. 兩個都唔係
https://www.facebook.com/utopianhunter/posts/1848686632039017:0
感謝大家支持
如果喜歡就比正皮小弟啦
睇下呢個Post過唔過到100,小弟會好開心

有冇得正皮多次

不妨share呢個故事比朋友睇
芊琴

至少佢冇事啊
兩個小琴

定係一真一假 定係兩個都假呢
james果然返嚟救場

仲要攬住千琳
由上幾集開始有啲懷疑,其實要設計害廢翔嘅係芊琴。

咁佢依家打算點做?
開始覺得刺激度不足既我係咪有問題?

我會注意下 希望之後冇呢個問題

世事
點解芊琴可以無啦啦唔見咗
佢可能想返轉頭搵d野 唔知點解我覺得佢對喱個空間似乎有d認識 但無同其他人講
千琳玩自殺 mola mola
救得一次 下次都係會繼續自盡

千琳自殺 的確好難阻止到
終於追到live

多謝巴打
幾時到麵包妹變痴線

主角忍唔忍心出手呢
睇到好緊張嗰陣又冇咗

你覺得之後會發生咩事

芊琴肯定有古怪
但我好鍾意呢個角色喎

其實主角d同學裏面 我最鍾意芊琴
好正呀

感謝
James

佢冇咁易死

你覺得之後會發生咩事

芊琴肯定有古怪
但我好鍾意呢個角色喎

我都係 唔想佢係壞人

芊琴肯定有古怪
但我好鍾意呢個角色喎

我都係 唔想佢係壞人

佢如果唔係係恐怖氛圍裏面,平時成日笑係幾得意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞