有冇人覺得近幾年耳筒器材價錢貴到離哂譜、d人聽歌個執著度又係痴哂線

441 回覆
1120 Like 28 Dislike
買ak380
搵日試下先,唔該晒
hifi貴好多啦
耳筒2,3萬己經係頂
但hifi要60萬以上。

你買部金仔470都3萬6都係合拼機。
player3萬蚊己經到頂
535插iphone算,唔想成抽野咁出街,唔想因爲聽歌搞到出街多成抽野,一部iPhone一部leica加個銀包出街最舒服。
啲音質死死氣咁,無啲光澤
正如一張圖 自己用A4紙 同 拎去曬相鋪整張相出黎既分別
以前用fiio x5+um pro30
依家懶都係用airpods 算
想買部有3.5既walkman
見佢可以經bluetooth由iphone spotify播 又唔貴
自問唔係木耳 用緊大陸淘仔耳機98$用LG播覺得都聽得落 換埋條靚少少嘅線直頭拍得住大廠野 其實有心玩性價比根本唔洗太貴 d人一set幾萬蚊根本係為左型 威 英雄主義
但你拎頂級隨身既錢去買2ch肯定係2ch好聽d 家用耳牛都輕鬆贏隨身啦
搭單問 屋企studio睇戲聽歌 有咩speaker推介
Budget最重要
2皮左右
幾千銀耳機聽首幾mb.mp3
行親啲耳筒舖都覺得近黎貴得好痴線,所以先令我一直都冇再買既意慾,條um3x 由一開始出時買用到依家
人既聽覺根本會自動適應 你話貴野同平野其實最大分別真係只有細節位 重音中音高音呢啲味精野唔講
講到尾又有幾多人可以係未知既情況下完全以純聽既方式分得出幾千蚊同幾皮野既耳機分別
如果同你講你聽既係幾皮野 你肯定覺得天瀨之音
Zx300
睇下最頂講咩野先啦,又搬走個龍門
source?
cd rip 定mp3?
見到D人話我理得人買咩...我理得人點洗...又話好多都要分期
係咪要一筆過買左先有資格笑人?

的確人地既錢點洗唔關自己事
但只係想講一句作為曾經發燒既人,真係想講唔好再比錢落去搞到個生態咁烏煙瘴氣

另外上面都有巴打講得好岩
錄音音源都好重要
一個$500既小提琴同$50000既小提琴都已經好大分別
假設錄音設備一樣,唔通用wm1a聽$500萬小提琴既音質會好過wm1z?

唔好講kpop,就算係jpop,都有極大量假/唔好聽既24bit flac
甚至有d系列既dsd一樣錄到屎咁
流行曲本身好多都用軟件混出黎/錄出黎,音源質素本身好極有限

要去到幾萬蚊去聽,唔係聽d咩交響樂根本分別唔大
平有平買姐,而家淘寶耳機都係2-4K左右,加埋部二手DAP,夠你玩幾年。 確實5-6K 周1X K 音質有差別但個價唔應該差咁多。
但玩耳機此終小數人玩(你見D人用幾十$都玩夠就知),個價自然會高,人多數都係貪方便轉向無級聽到有聲就OK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞