有冇人覺得近幾年耳筒器材價錢貴到離哂譜、d人聽歌個執著度又係痴哂線

441 回覆
1120 Like 28 Dislike
同埋單計質素耳牛cp高d,萬蚊以上入耳真係不了
耳線只係其中一個因素, 身上所有野都會令耳仔聲到, 原理同家下d藍牙handfree一樣,佢收音係用骨骼震動去收音, 唔係由口邊去收音, 你隔左耳孔收音後, 由骨骼傳入耳膜既聲音就會更大.

人既大腦有自己filter, 佢會隔走身體既聲音, 用黎留意外界聲, 但外界聲無左, 佢又會自然放大返身體既聲音你會聽得返, 聲音一直有, 只係大腦同我地過濾左變左聽唔到.

同香水原理一樣, 岩岩噴果下你大腦會講你聽有味, 但過左半個鐘後你會覺味道慢慢無左咁濃, 但其實係無變淡左, 只係大腦過濾左唔再傳個香味比我地.

再延伸係再高階既耳機, 佢就算出到好細緻既聲, 人腦只係會分析到10分8分鐘左右, 慢慢個聽感會去返幾百效果耳機個感覺, 因為人腦有大多野做, 大量同樣既信號接收後, 佢就會慢慢過濾左佢

再延伸係再高階既耳機, 佢就算出到好細緻既聲, 人腦只係會分析到10分8分鐘左右, 慢慢個聽感會去返幾百效果耳機個感覺, 因為人腦有大多野做, 大量同樣既信號接收後, 佢就會慢慢過濾左佢

除非你不斷聽同首,否則唔應該有呢個現象
每首歌對人腦都係唔同刺激
有過濾左可能係個人唔專注聽
錄音/後期處理做得差已經冇得救

用貴耳機/音響只可以調下味令佢出到你鐘意既聲
但高貴野可能還原度太高反而暴露左錄音差既缺陷
其實live同音響冇得咁比較,音響係人工重播
好似電影同舞台劇,電影有電腦特技,音響有後期處理

追求[hifi靚過真人]就係為左聽到更好聽既聲音而唔係更真實既聲音
你睇電影睇爆炸你都可以鐘意睇[爆到好震撼]或者[爆到好真實]

當然玩音響本新都有人追求高還原同有音染
鐘意高還原一樣可以買隻現場錄音既碟再係高還原既系統一樣好現場既感覺
聽live都要屌
仲要條友連你聽乜野live都冇問過
CLS
你叫郎朗用個貴琴彃同用個平琴彃都已經有好大分別啦
個分別係你用幾貴既耳機都補唔番ga
部科寶其實好唔得,好快就壞
如果係演唱會表演嘅歌手,可以理解點解要用CM

唔係一定好,

假設一個人住,俾6萬尺你住都無意思,但係100尺就一定唔夠咁囉
以前仲得幾個牌子,Top果d 離唔開um2, er4s, e5c, sf5pro都係2-3千

後尾ue出隻10 pro成8千蚊已經可以比無數人當神咁拜

宜家既8千 直係猶如垃圾 買條線都唔夠

利申:曾經既所謂發燒友,宜得得返條er4sr
轉玩hifi 好過
仲傾緊
主觀野,你自己覺得值咪埋單
根本就冇乜好傾
你地有依個印象,主要係有一班人買極都係貴野
然後以為自己好撚識聽,慢慢就覺得自己個套係真理
再周圍走去屌人唔識聽去拎優越感
唔可以有班人買貴野之餘搞到人,個topic根本冇乜嘢可以討論
根本就冇乜好傾
你地有依個印象,主要係有一班人買極都係貴野
然後以為自己好撚識聽,慢慢就覺得自己個套係真理
再周圍走去屌人唔識聽去拎優越感
有班人買貴野之餘搞到人,個topic根本冇乜嘢可以討論
認同
手持ve6 x1 同spiral ear 5ways ultimate
想問下有邊部player 可以播 同 dl Spotify ? Sony ok?
你咁講,所有感觀享受都係得幾分鐘享受

咁人無時無刻都聽緊最細緻既真音,咁又做咩會聽耳機既時候會有果幾分鐘?
咁唔係應該長期都幾百蚊mode架咩
照佢咁講,卡拉楊同d青年指揮家都係差唔多,只係玩風格扮大牌
人既大腦有自己filter, 佢會隔走身體既聲音, 用黎留意外界聲, 但外界聲無左, 佢又會自然放大返身體既聲音你會聽得返, 聲音一直有, 只係大腦同我地過濾左變左聽唔到.

同香水原理一樣, 岩岩噴果下你大腦會講你聽有味, 但過左半個鐘後你會覺味道慢慢無左咁濃, 但其實係無變淡左, 只係大腦過濾左唔再傳個香味比我地.

你咁講,所有感觀享受都係得幾分鐘享受

咁人無時無刻都聽緊最細緻既真音,咁又做咩會聽耳機既時候會有果幾分鐘?
咁唔係應該長期都幾百蚊mode架咩

應該唔關過唔過濾事, 當人習慣左新買隻耳機既聲音之後, 就會變得再無驚喜, 要不斷升級. 而高階萬元耳機偏向監聽性, 因為訊息量更多, 新入手果時, 對耳第一時間因耳機輸出更多細節會覺得好刺激, 比你聽多3個月/半年/一年, D人就會覺得悶, 又心思思想升級. 同你攪同一條女一樣, 再正既菜, 攪得多, 都好快無新鮮感.

係呢個時候, 一係繼續為追求更多音樂細節而升級, 一係就揾D唔同調音口味既耳機黎滿足更多觀能刺激. 而越高階既耳機, 從中所會獲得既 marginal benefits 就會越黎越低. D人開始退燒, 係因為覺得自己去到某一個音樂解析度就足夠, 再多訊息量只會令自己對耳負擔太大, 到時, 根本就唔係享受緊音樂.
的確係太over price,盲目買既人又多,所以啲價就越買越有
我寧願去搵新音樂聽
耳機線材仲搵笨
聲稱既技術根本只係鳩噏
用啲平線,用唔同絞法,換個自家插
就賣勁貴
仲要生產研發其實都好平
只要基於現有線材原料,再鳩溝微量其他金屬
就可以出唔同特性
然後再話佢突顯到乜乜乜
就可以賣幾皮野
打邊爐最緊要係個爐~聽歌最緊要係隻歌
同意,用隻靚cm靚player,加埋靚歌。
聽聞今年耳機展有隻開價8000蚊....美金

期待開價十萬嘅IEM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞