有冇人覺得近幾年耳筒器材價錢貴到離哂譜、d人聽歌個執著度又係痴哂線

441 回覆
1120 Like 28 Dislike
放生,香港音響展有對喇叭4百萬
放心
近呢幾年有好多新興牌子d earphone/cm都賣過10k, 好多都係標謗外國實質係大陸cm
我唔明點解會有水魚落搭
唔好傻啦,係你覺得貴only . 100嘅耳機同一萬蚊耳機有乜嘢分別,鍾意咪得囉。點解有啲人鍾意左法拉利,有啲人渣Toyota . 唔通法拉利嘅實用率會高過Toyota?
咁聽歌又唔係只追解析度,J人聲都有分男女高中低

真心點會咁易悶
都係果句,點解解析力太高會令到訊息太大耳仔負擔唔到

咁平日出街,玩樂器,咪重多訊息

係個系統tune得衰或者唔啱你姐
法拉利緊係高實用率
大把閪等你屌
香水effect 又無視, 咁都唔關大腦事? 追都要大腦負荷到先得架, 又玩國王的新衣?
本身玩開音樂都可以覺得而家副gear唔夠真,繼續燒落去
同腦負荷冇關,係習慣
同一樣野對住一段長時間,大腦就會對個樣野接收愈多訊息。
正如一篇文睇一次唔明,睇多幾次可能就明
論訊息量,playback肯定少過現實樂器同人。
玩開樂器,習慣左現實d聲係點,對比hifi就會唔習慣,即係唔夠真,所以要upgrade副gear先可以播到心目中更加真實的聲

當然,玩音響有diminishing return係定律,到達個diminishing return個時多數音質要求應該已經滿足左,冇動力再上
用緊對cm連線三皮
點解會有人話live係最好聲
你自己喇叭坐正皇帝位聽得清清楚楚
想點就點

Live聽2抽line 一黎係mono system
二黎個個位唔同聲 淨講sub
除非打橫一排做directional sub
就咁吊/地下擺2抽一定會中間好重sub 行開幾步冇哂 再行幾步又有返
三黎 engineers個mix同抽喇叭岩唔岩心水先 la d&b實好聲嫁 d仆街成日貪平用jbl d垃圾 吉到仆街又唔撚執
咁你上網為乜, 原意internet 係設計比軍事通訊
除非唔用咪
聽live一用咪用喇叭其實係最差
巴打, 我都聽開METALCORE, X JAPAN果類, 想問咩係黑黃?自從TF10 PRO停產之後已經冇追耳機, 當年好鍾意隻TF10, D樂器聲分得好詳細, 音埸又寬

利申: 用電話聽歌貪方便又易搵
線材絕對係最搵到錢
其實唔係最差果d 20蚊耳機線

通常都唔會太差

對耳唔夠靈,上左d幾舊至千零既大陸耳機已經覺得好聽了
依加想買貴野,其實都只係想再試試貴係邊,有乜分別,差別有幾大

但係暫時都未試到有嘩嘩聲既感覺
咁又唔係既

有d耳機,speaker真係聽耐左好聽左

唔知係對耳適應左d聲定係點啦

不過有人話線材同粒opamp都要煲機

我就唔太信
線一開始都唔信,但係用左一兩星期,又真係有分別

原理就真係唔知
應該咁講, 如果用電話聽歌, 聽METALCORE, X JAPAN, 周杰倫, EASON,
BUDGET $5000, 有咩推介? 冇買過耳機8年, 已經唔清楚市場

多年前用爛左兩對TF10 PRO, 現用air pod 好方便,
心思思入返對耳機玩下
我意思係話煲成萬個鐘
一千幾百都好合理,成萬個鐘煲到就死先聽

線材磁化
我隻ie80 用咗六年左右 日日用 等緊佢壞轉無線算

出街最緊要方便 但有一次我女朋友成日唔見耳機 走上淘寶買咗隻假既ie800 賣家話係用洋垃圾做出黎 跟住比班玩耳機幾個fd試聽 佢地話好過我隻ie80 係手機聽唔出黎 一上dac amp先開始發現問題 我先講話淘寶假貨😂😂😂
最好笑係話可以仲未run夠
所以我用final 3000
低屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞