有冇人覺得近幾年耳筒器材價錢貴到離哂譜、d人聽歌個執著度又係痴哂線

441 回覆
1120 Like 28 Dislike
用緊聽到全音域嘅錫安劍
根本一對ls50 +二手金仔已經玩到好耐好耐好耐好耐
啲撚仔好鍾意整到有咁炒耳得咁炒耳

然後話啲高音好仔細
我係由UE 5EB/ SF5ro年代入坑, 計計下都十年前
都算見證住呢行由小眾玩意開始,不斷發大, 無論廠同用家數目都幾何式增長
價錢亦都跟住通漲

以價論價,宜家4,5k內買到既野,質素絕對好過以前

10k以上既各式磚頭,我覺同法拉利差唔多
有幾多個用家真係用得著 但要買既都係會買
earbuds係方便啫

呢個世界已經個個prefer minimalism
Ue900用一世,轉左iphone+壞左條銅線換藍牙線算,返正都係做剪片執聲,啲客都聽唔出
仲有網上果啲所謂評測 全部教呃鳩契弟

屌你老母隻UE Live 閪聲又乾又炒耳 根本就失撚敗嘅作品

啲評測吹撚到音場闊又精密調音 屌你老母有咁大吹咁大
用緊$2000 er4b+dx90
再mod 幾粒opamp/buf

電話聽歌,不了
再貴唔係聽唔出
只係想投資枱機
有D用846 個類但插落電話到聽歌
人地覺得感覺良好

可惜我唔識分
咪同攝影撚一樣
早十年一興單反就個個都追L鏡乜乜柒 但影到出嚟垃圾咁但同你講支鏡點好點正都唔知點應佢

依家出無反反而變反踏實啲
窮撚咪會覺得貴, 其實同啲人幾萬買個手袋咪一樣
而家d耳機廠真係好on9,求其塞下單元改下三頻分佈就吹到上天
定價鬥貴黎吸引人討論

成班死忠就圍住問,聽唔聽得出?
一見人聽唔出質素就衝出黎笑人木耳
同時show批幾萬既system就當買耳機送聽覺
咁咩產品都有打手架啦 自己落鋪慢慢聽咪得
好既recording同mastering就識得收起缺陷

好既recording同mastering就好似係4k片,差既就好似720p,你有4k影院,播720p都只會閪。但係如果你識搵4k片,就會發現多左好多細節。所以先有hi-fi碟既出現,起碼recording同mastering用心,入面既音樂都係刻意showoff音響既性能。
一早醒覺退左燒 Westone W4r應該用左7,8年
DIY改自己試得出鐘意既聲音又話懶型
見貴就話靚聲要買又話on9仔 咩心態
自從去過音響展就退左燒
真係好聽嘅聲音,earphone,headphone係永遠都做唔到
依家正常聽到,自己又接受到就算
最近為方便都用緊藍牙headphone
冇線嘅煩惱,連player都唔再點關事
以前都會帶多部cheap雞player出街,老實說講力水真係有唔同,不過依家唔想煩直插iphone算,果d帶player又amp果d真係

um pro 30轉左去audiofly af1120,抵玩
咁老實講句 就算千幾既耳筒耳牛 都好聲過AirPods earpod 同埋其他跟機耳筒既

不過聽還聽 下下皮幾野就太唔合理 聽hifi我最多都係用到3 4千就停

利申 用緊鐵三角AD2000 舊版好聽好多
出街仲要拎多部player諗起都覺得重
耳機貴但我除左出街用仲可以上stage同入studio
屋企有音響 Player 真心冇咩用
係街聽分別最大既係耳機隔音,隔音差就有分別都唔知

另外,音響同其他影音,攝影,跑車一樣,要攻頂就性價比就會跌。技術上同marketing既需要。

負擔得起,識欣賞,咪買嚟玩,你理閪得人地每次聽都要煲一百個鐘先入耳咩。

PS,個人認為wm1a同Spk質素差一倍左右,細緻,動態,推力差好多。耳機上左5位數都已經係另一個級數。唔係話平既唔好,但係真係貴既好多時都係好聽d,性價比就另一回事。

BTW,你要輕鬆聽咪輕鬆聽,人地偏執聽咪偏執聽,
點解要話人痴線?
可能佢都話緊你痴線,做人咁無要求
認真問 手機咩source可以聽到優質流行曲
又話香港人好慘既
W40 夠晒數
利申用左3年仲係咁愛佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞