有冇人覺得近幾年耳筒器材價錢貴到離哂譜、d人聽歌個執著度又係痴哂線

441 回覆
1120 Like 28 Dislike
見到D人話我理得人買咩...我理得人點洗...又話好多都要分期
係咪要一筆過買左先有資格笑人?

的確人地既錢點洗唔關自己事
但只係想講一句作為曾經發燒既人,真係想講唔好再比錢落去搞到個生態咁烏煙瘴氣

另外上面都有巴打講得好岩
錄音音源都好重要
一個$500既小提琴同$50000既小提琴都已經好大分別
假設錄音設備一樣,唔通用wm1a聽$500萬小提琴既音質會衰過wm1z聽$500小提琴?

唔好講kpop,就算係jpop,都有極大量假/唔好聽既24bit flac
甚至有d系列既dsd一樣錄到屎咁
流行曲本身好多都用軟件混出黎/錄出黎,音源質素本身好極有限

要去到幾萬蚊去聽,唔係聽d咩交響樂根本分別唔大
人地金耳朵嘛
香港人係要買最貴
未識滑雪都要買最貴gear
未識影相都要買最貴鏡頭
其實由低玩起嗰種心路歷程好過癮

踩單車我由105踩起
一路換件先感受到貴野貴係邊
聽耳機都係
聽多啲平貴野先知咩最適合自己
貴d 既未必好聽, 又或姐係未到果個境界唔識欣賞, 音響野好主觀,最緊要岩自己口味
4000幾
筆值2000到
隻耳機追唔上到時又要換
我女友平時好慳 唔買貴袋唔買貴衫
但幾年前比我毒到 而家有兩對過萬既耳機

講緊呢part呀
咁事實咪就係聽得出先買
唔係因為要威要fing錢
上網買hi-res down
……
恭喜曬 唔駛買十幾廿萬既袋俾佢
利申自己係耳筒head-fier, 都燒得幾深,不過有時都會睇唔起而家萬萬聲買耳塞嘅人
hifi 嘢mark價比3C產品貴其實都合理,因為產量少,唔似iphone咁 一賣就百幾萬部,咁少批量生產成本梗係高,不過係咪下下都要要萬萬聲又真係好難講。逢親有新 hifi 出品我最鍾意都係睇拆機圖,一望落去其實都知道部嘢成本幾高,乜嘢所謂hifi電容電阻咪又係mouser個幾蚊一粒,op amp/knowles 單元都唔洗過千。tb做機箱嘅廠十套起步接單定做,每部造價咪又係一千鬆啲。睇下aroma a100機內圖再睇下定價真係人唔笑狗都吠。我自己都有試過diy 耳放去賣,利潤300%,所以其實啲hifi廠家都心水清呢一行同搵水魚無分別,真係會當啲客係傻。如果想知道部機真正值幾多錢等三年睇下二手價剩返幾多就知,到時都唔怕樣嘢outdate因為hifi 技術喺90's 已經到頂,音源或者串流方面仲有空間進步,但amp 同耳機技術已經食老本食左十幾年。

但係高到萬萬聲買兩粒鼻屎得土豪同富二代先做得出,如果唔係點會倒自己啲辛苦錢落海。呢種攞大筆錢去買無謂嘢呢種富豪炫富心理我哋係唔會明
有問題?
用緊fitear 隔音真係好好
反應頻率,反應速度,聲音密度果d全部都唔同啦,點會只有細節位?

利申,1k樓下上1k都已經好大分別,之後都係大概每俾多二三千上一級,去到近萬至萬中果堆就真係sell風格,但係條baseline就一定高左,再上就係廠方曬冷旗艦,最怕你無錢。

聽唔出就一係你個source閪,一係你聽得少
想當年玩耳機時535已經係同期叫係最高階,衣家變左好似中價野咁
係 想試下玩下a55
我本身都係用緊fender cx 耳機
未去到追求極高音質
CM平有平玩
sor
電話跟機耳機唔洗錢有聲出,性價比無限

性價比屌打所有耳機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞