有冇人覺得近幾年耳筒器材價錢貴到離哂譜、d人聽歌個執著度又係痴哂線

441 回覆
1120 Like 28 Dislike
住山頂豪宅同渣法拉利出街一定係窮撚鍾意充
個個都話要靚聲
但10個有89個都淨係用電話聽歌
俾個靚啲嘅專業嘅耳筒你都無用啦
浪費曬

不過每個人消費習慣都唔同 無得比嘅
事實上係
問啲朋友換咗個靚啲嘅有咩正咗有咩分別
係答唔出嘅
樓主話貴headfi唔值,d人玩到痴線
有人覆 (有錢關你撚事)
跟住有人覆佢(窮撚先鍾意充)咁佢唔係講緊買貴headfi野既人係講緊咩?

咁我用豪宅同搵拉利類比有咩問題
都係奢侈品,都係愈貴愈性價比低

一部Spk,只係識播歌既機,重到閪咁,當年賣兩皮九

一部拉利,得兩個位,又少行李位,食油到閪咁,賣幾球野

其實道理都係一樣,貴既奢侈品買享受。二手拉利百幾萬都唔錯,咁你會唔會話人充
Zx300加xelento

已退燒
其實玩都玩入門到中階個level, 即係可能你用緊街邊百零蚊貨仔,換上2000-4000 (或者有錢既玩CM), 個改善就真係立杆見影既

但呢個price range再上個人真係聽唔到大分別,投入同收穫唔係好成比例咁
玩緊AKG N30表示已經好滿足

其實出街用真係唔駛咁貴 真係有心玩嘅上喇叭上去玩amp好過啦
曬成五位數玩耳塞值得咩
咁你咪買返豬幾蚊野聽口土
窮西又要想聽好d又唔肯洗錢
幾萬蚊耳機 但用iPhone 聽歌
其實多單元喇叭唔係都要面對呢啲問題咩
定係你唔玩多單元喇叭?
zx300 + 4.4 線 + 64audio u8 以收手
再升上去太貴唔值得
老豆話分幾路入耳既根本得個亂字

利申入完坑 退燒 用緊 1000xm3 之前玩過 Zx300 N5005 Se846 Ue4pro
係, 所以最多玩三路三單元
而且喇叭有空間做好分音, 高級啲重可以玩電子分音.
iem 咁細就點都無優勢
你daddy 識玩 !
不嬲由0分去90分可能個價錢係2 3千蚊搞掂
但由90分去到99分
就可能要比多1 2萬
耳機過萬不了 過萬上amp 上喇叭好過
出街用降噪耳機,屋企買對靚啲嘅喇叭好過,出街咁嘈真係聽唔出對耳機有幾靚聲
根本除左錫安劍之外 全部都係垃圾
負皮俾你個「執着度」
屋企玩喇叭最難係擺位,
首要係你要喇叭可以唔擺近牆。

但我屋企好多小朋友玩具,多左好多櫃
喇叭係可以近牆嘅
只要個 port 唔係向後開, 又或者無 port 嘅喇叭

係香港的確唔係人人有空間玩好喇叭
但係都唔值得花大錢玩headfi
Lg v30+ 配n5005 退燒之選
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞