有冇人覺得近幾年耳筒器材價錢貴到離哂譜、d人聽歌個執著度又係痴哂線

441 回覆
1120 Like 28 Dislike
幾年前既SE846同K3003賣到6,7千已經好痴線
再之後cm耳筒價錢幾何級上升,去到20000都有,甚至某d牌子就算唔係cm都賣到40000
而播放器都係,當年賣到電話咁貴已經痴線,後尾ak既出現推到一部播放器成20000幾一部
耳筒線由3,4000已經好貴,到依家5位數一條都有
d價錢比樓價升得更快,進步少過10%

自問唔係木耳,但問心你係街聽,幾千一部wm1a同接近3萬既sp1000除左風格外,質素真係差咁遠?一粒ve5真係同40000幾既差咁遠?
d人已經扭曲哂聽歌,明明聽歌係輕鬆去聽
依家就係為左證明自己唔係木耳、為左唔好話比自己聽浪費金錢,係街度開到大大聲,好用心去聽先聽到一D細既分別,唔覺得好搞笑咩?

仲有某D人對音樂敏感度既執著已經去到有精神病既地步
要煲機都算,有D人甚至連播放器更新左版本都話要煲機,仲要話係好有分別
耳筒線換個插頭又要煲又要話好大分別,痴線架咩?
依家諗落真係好瘋狂,有D人都開始退燒,都不斷問為左咩去買咁貴既器材
當2萬連一部SP1000都買唔到既時候,如果你買電腦已經買到頂級配備,甚至二手車都買得起
就算係電子產品,好似相機咁,鏡頭同相機真係有分別

你地可能話家用音響仲痴線,我都知
但耳筒本身只係FOR你出街聽
本身耳筒、播放器既大小限制已經限死左音質進一步提升
仲要係街上根本唔會好靜咁聽到音樂(即使係戴cm)
問心用電話播歌唔會同你部sp1000差好遠,但價錢係幾倍,仲要唔打得電話

痴線
求鳩奇所謂靚d既錢都5Kup, 個個講到換完好似連超音波都聽到咁, 試完只係覺得家下d人未讀過本故事書有篇故事叫國王的新衣.
用緊IE80出街聽都隔唔到音 用電話播算數
聽黎聽去都係Campfire 仙女座最正,Lyala都要彈開

利申:已退燒,用緊535
根本出街最好係一部手機做埋播歌player
講到尾都係買牌子
以前都會追器材,自從ipod壞了就插手機算
首歌好聽你原裝入耳都會好聽
唔駛太介意器材高低
最緊要自己開心
我同D朋友既情況係消費力高左,但住既地方細左.玩音響/影音無地方,就玩耳筒手提player.

不過我都係玩D垃圾,3千蚊極限,想玩CM無錢...
我都係用Apple 3.5mm耳機聽
那有錢
agger
我好多年前玩開但都係主要改變耳機本身唔係其他佩件
見住d人由source 機 dap 插頭 線 都咁執著就開始有d r爆頭

我明係有影響
但個影響真係值得每樣俾皮幾兩皮去改變?
啲業餘多左錢去玩耳機掛
Ps都係電話dac加平耳機夠玩
近幾年玩真無線,最多都係2,3千
扮有品味追求遮
我覺得唔值,起街行緊根本用唔到精神去好仔細咁聽.搭車我宜家轉左玩SONY 抗噪耳牛.
起屋企搵隻好少少既耳牛好過
劉明等睇高高手出黎話你地班木耳聽唔出仲要質疑人
人地有錢關你撚事
其實搵個玩開或受過正式音樂訓練既人試就知好多都係呃錢
+1
上次去咩aroma試聽會,搵晒網絡名人炒熱。一試,屌你老母,再問,屌你2萬8
係咪真係咁好呃
想買播放器,有咩推薦
唔好同我講sp1000果啲
過萬都唔好啦
之前買左部sony新出 1500左右既果部
佢支援既檔全部都試過,真係接受唔到

利申用緊SEM6 v2
証明香港人真係好有錢
幾雞野濕濕碎 一個女人袋都唔只
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞