有冇人覺得近幾年耳筒器材價錢貴到離哂譜、d人聽歌個執著度又係痴哂線

441 回覆
1120 Like 28 Dislike
出街都要戴CM 真係做乜柒
原意明明係比要長期戴耳機既音樂人/歌用
有啲所謂pro-sumer嘅耳機聽歌組合貴過對studio monitor+錄音咪+mic pre,都唔知有乜謂
啲music player同earphone一樣貴
利申 用左接近十年um3x rc
聽得出嘅就咩都係
聽唔出嘅就咩都唔係

至少我聽得出嘅可以令我陶醉下
我覺得唔少人根本唔了解,比人誤導,覺得貴嘅一定係好左

係,幾千蚊價位都仲可以做個"參考"
去到上萬,性價比會越來越低,好多時係調音同風格有分別

如果真係試過好多耳機,你會發覺有啲耳機嘅音質根本唔值嗰個價錢。但有唔少人見到人地話好,網上話好,就以為真係好,建立左錯誤嘅價值觀。

人地見你信,又攞啲野出黎話好左,啲人又幾萬幾萬咁攞出黎,做壞成個生態
同電競notebook一樣
由marketing 去幫消費者洗腦令佢地以為有需要
明明個post係講緊
1萬耳機同4萬耳機嘅分別
黑磚同SP1000嘅分別

總係有D戇鳩仔走出黎話同幾年蚊耳機同電話播歌無分別
呢D唔係叫木耳,係屎忽痕走入黎抬槓
噱頭黎咖啫
你玩開PC game自然知道自己需要咩硬件
揀好顯示卡,CPU,之後再格價
不嬲都係咁買咖啦
唔通一部用gtx1050嘅所謂電競電腦又會勁過一部gtx1070嘅cheap cheap Lenovo咩
幾貴都有人埋單啦
去一轉音響展勁多人用sp1000
掉翻轉咁講啦,唔係用緊AK240 / 黑磚以上嘅人都唔會去音響展啦
我個im50用左3年
同幾千蚊嗰啲0分別
用開幾十蚊貨色既藍牙耳筒,壞左就再買過

利申:而家呢個用左半年仲未壞 (60蚊)
player真係貴咗好多
貴耳機至有資格笑人木耳
好少見玩貴耳機/DAP既稱得上有錢
好多都係窮撚玩分期
樓主咪就係笑撚緊你呢d 人囉
仲衝出黎柒
用開呢隻
用緊錫克劍
最on9就係換線
當你對耳機$6000
但係有人會用$10000換線
明明線對音質影響同性價比都係最低
就咁條電線成皮野真係過唔到自己嗰關

利申:窮撚 木耳 已退坑
跟風啫
有心理作用係入邊

即係等於餐飯自己煮既
你不自覺都會加左分
用多啲錢去買貴啲
好自然心理作用都會覺得係好聽啲
就算點屎都一定唔會有入耳俾得上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞