有冇人覺得近幾年耳筒器材價錢貴到離哂譜、d人聽歌個執著度又係痴哂線

441 回覆
1120 Like 28 Dislike
用iphone直出 我估fender再上個幾隻都未必推到
我想搵部係可以用到spotify播歌 又有3.5既
唔洗用iphone個轉插 fing下fing下
唔好話唔同價位,同價位都可以分別好大啦,(例如hd600 同 k712 ),清一定無玩hifi

幾皮嘢都可以得幾千蚊質素,玩hifi唔想俾人撚一定要脫離價錢等於質素呢個概念,hifi唔同3C產品,啲聲靚唔靚唔係睇spec就睇得出,所以新手買耳機只能睇價格或者review 簡耳機,所以廠家先至瘋狂定價+瘋狂請打手,咁買果個咪中伏囉。

唔知邊度聽返黎有句金句:「貴嘢唔一定靚,但係靚嘢一定貴
真係多撚餘
樓上講嘅係幾千同幾萬冇明顯分別,blind test好多人都分唔到
幾十蚊上幾千蚊,個分別係好明顯
但如果講電話跟機earphone同兩三千級冇分別,咁係聽力有問題
三千蚊再上,個分別愈黎愈細
到破萬價位只係差好少,性價比愈黎愈低

比得起錢嘅,你鍾意出街幫人入錢泊車都阻你唔到
有人要比幾萬蚊去換取果少少嘅變化,呢樣係佢自由
但純粹以實用價值黎睇就過左火
咁屌落去同屌人課金一樣,點樣先會令個價落返去?
支爆==》耳機market 最大消費者返鄉下食泥==》 overpriced 嘢少咗人買==》降價
有冇人用過HiBy
貪平千六蚊買咗一部
無試過其他靚野,唔知有冇分別

耳筒就用緊acostune
fiio x5iii m9 好似都得
見到D人話我理得人買咩...我理得人點洗...又話好多都要分期
係咪要一筆過買左先有資格笑人?

的確人地既錢點洗唔關自己事
但只係想講一句作為曾經發燒既人,真係想講唔好再比錢落去搞到個生態咁烏煙瘴氣

另外上面都有巴打講得好岩
錄音音源都好重要
一個$500既小提琴同$50000既小提琴都已經好大分別
假設錄音設備一樣,唔通用wm1a聽$500萬小提琴既音質會好過wm1z?

唔好講kpop,就算係jpop,都有極大量假/唔好聽既24bit flac
甚至有d系列既dsd一樣錄到屎咁
流行曲本身好多都用軟件混出黎/錄出黎,音源質素本身好極有限

要去到幾萬蚊去聽,唔係聽d咩交響樂根本分別唔大

紅字完全係心聲
見d友寫開箱成日用ACG動漫歌黎試機真係笑到hihi
普通J-Pop都叫會用樂器錄下呀
好認同

講真,正常貴啲真係會有分別,
例如你用普通iphone加轉插駁個普通耳機,
你話同一部player加靚耳機一樣質素,我就話你唔識嘢姐

但係,而家郁d條線又話幾萬蚊, 耳機又一萬幾千, player又幾萬
係咪真係價格質素成正比,就心照啦

我自己出街聽歌, 寧願唔要方便性, 都想質素好d, 但出面而家直頭走火入魔

用緊:
Onkyo X1A
R-Studio 單晶銅
Westone w4r
岩岩有巴打推介 fiio m9 幾岩我想要既野
但我如果買左player 應該會轉過2000蚊到既耳機
Fender cx係拎黎玩下
幾萬蚊玩 iem 真心無謂
加埋依家興 n-way 分音 n 單元
科學會話俾你聽呢啲一定唔會有幾好聲
phase 問題, crossover 問題, 單元同步, 時差問題..

貴嘅headphone 只玩單單元大牛龜
不過都唔會俾大錢落去..

想聽真正好聲一定係玩喇叭
買二手/上一代

近年又多人買又貴得最快係player,最主要係Sony同ak,ak由1代開始蓄落唔少錢,所以呢一兩代技術上都高左唔少(性價比又係另一回事)。

所以要買旗艦已經唔會跌番個價落去,但係輕鬆玩其實一萬樓下都唔錯

線就真係接受唔到咁貴,始終影響較細

耳機就同player差唔多,廠方多左錢,旗艦價唔會走回到,最多係有平價版/技術下放去次旗艦
iphone + shure se215
用開一舊水耳機
錄音行 2448, 幾乎係 midi 野
一係就嘈爆 distortion guitar..
ACG 歌又鐘意 mix 到勁尖聲.
都唔知 hifi 啲乜...
重點係依家既人消費力太強
簡單啲講就係啲錢多到唔知點洗
既然鍾意聽歌 就買到頂級黎享受
冇錢就淘寶耳機
出街聽根本貴野都變跟機耳機
老老豆豆出街主要都係為咗show off
所以咪話根本唔係木唔木耳
而係500蚊既小提琴用50000蚊系統播都係得480蚊既小提琴聲
但50000蚊小提琴用5000蚊系統播可能會有40000蚊小提琴既聲
midi仲衰多幾層
iem有幸玩到er4就停手
之後玩active 買左kh120
意識到好歌難求 都係留黎買碟算
器材我覺得夠中性就可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞