有冇人覺得近幾年耳筒器材價錢貴到離哂譜、d人聽歌個執著度又係痴哂線

441 回覆
1120 Like 28 Dislike
咁講啦,個fd塞隻耳機俾我試,見到係貴野,禮貌上都會話好聲
唔通個fd塞隻ie800俾我,我聽到唔對路即刻問佢係咪假野咩
我明 但個班係識二十幾年會一見面會互屌班人黎
其實除非做 production、pa 佬或者係會玩 show 有 ear mon
如果唔係多數音樂人都唔會太追耳機
音樂人多數追實用就算
我識班 classical 人,求其用買電話送果對就算
其至有個唔用耳機
我自己用緊對 fender 大約 2000
都諗住唔會係耳機投放多過 3000
Wm1a 有無興趣放
塵有無興趣放
用咪一樣可以好聲 技術問題
問題係live物理上一定會有d位冇咁好聽
有d位好好聽有d位好吉有d位好多low
甚至成個場都係閪聲 好受環境影響
尤其劇場 例如而家既香港大會堂
同埋live house 閪到震
但係你去到大場 做得好既都可以好好聲
同d普通iem比一定好好多囉
Er4sr咁冷門

我都有條
手機推都好聲
超,
去隔音房慢慢較慢慢錄叫衰聲。
去live得一次又跳又唱就技術問題可以好聲。

呢度真係好撚特別
重有live成日要開到咁大聲又咁多回音又可以話好聲,真係痴線。
(等睇你地不斷加限定條件落去話live好聲
其實人地有錢理得人?
正如機票有經濟有頭等,我呢d窮撚永遠坐經濟
人地有錢坐頭等又要笑人on9比多10倍錢去享受?

女人買袋都係裝野姐,幾百又裝到野,幾十萬又係裝野
錶又一樣,幾十蚊又睇到時間,幾百萬同樣功能
得到既係虛榮

有時又唔好張自己價值觀強加係人地身上
兒登仔,眼界放開d啦

Ps 覺得某d器材的確貴得誇張,用黎show off 又唔知珍貴之處淨係跟風既人真係傻仔
咁係你朋友on9跟風姐,淨如紅酒,識飲同唔識飲兩回事
人永遠都係強行張自己價值觀套係人地身上,重要係自己on9當人都係on9

兒登就是兒登,由得佢地膚淺啦
只鐘意玩大單元既嗽叭,耳筒比唔到個種感覺我
耳綿....耳綿吸哂高頻wor...唔識聽就唔好買啦....
我覺得iphone原裝headphone 重好聽過fd嗰啲幾千蚊headphone
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞