普通人學數學只能慨嘆造化之奇

465 回覆
625 Like 28 Dislike
有咩公式用黎apply到落stock market
Time Series
所有高頻交易程式既分析基礎,都係利用高等數學寫出來
淨係覺得數學家係痴9線
利申:讀數去到mphil
係zeta(-1)
簡單版喺x=-1係undefined
中學時期諗下數去外國就可以變巨人?
如果有朝一日唔使再為生存拼搏
真心想擺低一切去讀數同物理
我dse數學攞2 但都覺得好吸引
有冇去驗智商
數學2等於智商低?

港豬最叻就係用爬樹去衝量隻豬既成就
仆街 愈講愈難 工程撚得個睇字
理想:

現實:
日日操百幾條數先識
算術is not 數學啦
台上一分鐘,台下十年工
中學課程淺,仲可以靠小聰明,但讀上去之做咩都好,想出色點都要靠grind架喇
大家覺得平時學校阿sir教數學個種方法係咪適合 inspire 到學生
天文撚
集現代科學大成擺係浩瀚宇宙面前,我地最自豪既科技工具顯得幾咁渺小
成班懶高深咁
1+1=2 都比人負皮

1+1咁撚重要
讀數學嘅人果然都理性啲講嘢有文有路有條理啲
通常呢啲學術討論post去到一半就變咗互屌人
因為數既野,識就識唔識就唔識,係冇吹水空間既純粹學術

我阿爸大學讀數出身,佢講過數學既博士論文係可以只係三兩頁既事,但創新同嚴謹係足夠立竿見影

所以就有難得高質post
唔係

大把數科人講野都疾疾下,又或者唔識整理言詞去表達佢想講既概念,不過佢地通常都知自己事,所以好多時選擇講D簡單句子,或者直頭唔講算。

係文科人特別鍾意學識少少就玩黎橫折曲,語言藝術同各種煽動。

利申:文科撚,上述為中學觀察經驗所得
絕對認同。
創新同偉大,可以一句說話講完。癈話寫夠300頁,仍然係癈話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞