普通人學數學只能慨嘆造化之奇

465 回覆
625 Like 28 Dislike
數學呢樣野勁到我會懷疑
呢個世界 宇宙
係咪只係一個大數據?
咁你答我,咩叫一、咩叫二?

用人話講啦,羅素果套係數學哲學,係你甚至相當部分理科撚都未必觸及既境界

佢既成就係,證明數學係邏輯,然後發明集合論去貫穿解釋數與數學既運作同定義

佢將邏輯完善地公式化,又將數既邏輯本身勾勒出來

佢係用邏輯證明咩係一咩係二,理清邊個set同邊個member同埋邊個element係點扣連,從而推演由1+1=2咁基本既算術既基礎何在

粗淺少少講,邏輯係冇得拗,而佢就將直覺直觀既1+1成功理念化、找到哲學依據

你既層次如果係認為呢啲叫on柒鳩,恭喜你,你以無知自豪,一世人淨係食訓柯都應該幾開心,好奇心同真材實學唔會困擾到你,要你屈就呢度真係委屈你
戇鳩,靚就唔洗操唔洗練習?
d數學家唔通細個冇操過咩,人地操d難好多既題目姐
藝術唱歌跳舞夠靚啦,咪一樣要不停練習
多人讀唔掂唔代表數學呢科出得差,有少少天份既已經唔洗操都應付到個試
GPS 要用廣義相對論較準
乜野咩叫一, 咩叫二. 簡單複雜化仲話返人無知真係笑死.
based on set theory 嘅 axiom 同 peano axiom
而 + 就係一個定義出嚟嘅 operation
Lm
所以咪話ON柒鳩.

其他理論真係好有用, 可以apply 係工程, 物理, 宇宙學. 好奇妙厲害.

但係去prove 1+1 = 2 一直都接受唔到
咁起樓打樁都好on9
痴線 數撚頭腦真係on99
你滿足於一個蘋果兩個蘋果層次你可以去惠康百佳,唔使屈就讀大學讀羅素讀數論架喎
算啦,你人如其名
Gs
好心講埋D野唔好咁毒啦大佬
練習等於操咩
數學唔係講有用冇用,你亦永遠唔會知手頭有啲「無用」純數會唔會第日成為改變世界既科學基礎

最簡單,當代量子物理就每到好多以前係「無用」既數學理論、發現突然「有用」
自己覺得冇用就等於真係冇用

邊個毒啲
大家咁話喇
典型毒撚笑鳩文科冇撚用
負皮我有撚用呀 你自己問下你自己 你鍾意嘅野叫練習定叫操? 你由洗到大學數學係練習定操? on99
我一路都相信蠢本身冇罪
因為天生嘅

而無知係有罪
因為唔知就應該學、唔識就要虛心求教

無知而自大就罪大惡極
社會絕大部份垃圾例如蝻蝗就係呢啲
我就唔講數學啦
本身唔係好呢味
咁physics chem bio
乜柒都係唔知有咩用
諗點用係engineer
發現啲理論係scientist
兩者缺一不可
而scientist 更加偉大同難做
就係因為佢地本身都唔知件事揾到答案之外有冇用
而只係因為求真精神而繼續行落去
嗰種堅定已經夠人敬佩
收皮喇
話數有用 知識追求果啲垃圾論調
邊科唔撚得呀
講文科你班友咪又係話古文有撚用咩乜柒柒柒?
毒撚講數就知識追求 不求用途
人地讀古文知識追求就垃鳩圾 被社會淘汰問人有乜撚用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞