普通人學數學只能慨嘆造化之奇

465 回覆
625 Like 28 Dislike
大學讀engine
計fluid mechanics
發現如果當年班數學佬唔係好奇assume i= sqrt(-1) 跟住develop complex number system
我諗人類上唔到月球 even搭飛機
絕對無誇大 唔講fluid flow 只係circuit theory已經gg左
電力系統 電腦更加唔會有
所以數學係科學之母 科學係工業之父 而科技同現代工程係科學結晶品
有冇去驗智商
Algebraic Topology
LM
我同身邊啲人講話數學其實好靚好引人入勝,佢哋當我癡線
I know that feel
https://www.youtube.com/channel/UCYO_jab_esuFRV4b17AJtAw/videos
有無人鍾意呢個channel 正撚到仆街
正呀3B1B
我覺得Mathologer都幾正
數學拎5 但完全唔明啲公式
睇完個post覺得自己好可悲
睇落就好J 讀落就唔係
大學好多痴線佬 自問自己dse 數學有5** 都覺得自己係nothing
依家讀緊abstract algebra 十分之痛苦
但係當你明咗個theorem 個新concept入咗個腦到真係好撚爽 好似擴闊咗對數學既領域

不過感覺自己對數學既熱誠冇中學咁多
以前細個會覺得自己對數學好有天份 覺得數學係我與身俱來 就算有唔識做既題目都會花幾個鐘去諗 好認真思考d公式背後既概念 e.g. a -1次方點解等於1/a 好多野都要搞到明白曬先安樂
但係依家做功課只會抄source 睇書係為咗應付mid term同final 空閒既時間只係想做多幾份補習
唔知係咪因為個人大咗 知道能力有限 有時付出未必有對等既回報 所以就決定放棄追求數學

唉 唔知點講好 1999
數學Phd 留名
無人提galois grothendieck
計返個VAR去調整個電流角度減低多餘消耗,令到慳錢啲
讀完Differential Geometry
只可以驚嘆、佩服高斯呢條痴線佬點樣發現Theorema Egregium
真心痴撚線
數學真係好撚神奇
第一次覺得神奇嘅時候係中學呀sir講起梯形公式係點嚟,我聽到嗰時個樣係咁
之後有一次呀sir話1+2+3..........=-1/12嗰時我個樣係咁
之後佢再計出嚟比我地睇,再講-1/12係好多唔同數學範疇都用到,重話-1/12係好耐之前已經計咗出嚟係唔知點用嗰時我直頭嘩咗出聲,原來數學咁撚大咁撚勁
連登講數就禁多正皮
講英文就一堆假膠i go to school by bus
講中文就更加 傾吓古文都唔得 負皮洗撚到出尖沙咀
果然毒撚集中營
由細到大都好鍾意pure math
真係覺得係世界上最elegant嘅野
好羨慕夠iq做數學家嘅人
嘩 呢張圖
分享下兩個YouTube channel
3blues1brown
Eugene Khutoryansky
入面好多visualize左唔同math同phy concept嘅animation
可能我係習慣好visual thinking嘅人
一見到呢d可以好intuitively表達abstract concept嘅野就扯哂旗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞