普通人學數學只能慨嘆造化之奇

465 回覆
625 Like 28 Dislike
唔識數學又生活得好唔係因為啲數冇撚用 而係有班先驅者一早計好哂
享用緊科學既結晶品唔知背後原理都算 仲要笑笑口話學嚟冇用 簡直係對人類智慧最大既侮辱
其實係錯
幾撚時有人話文科冇用?
啲星體名 物質名好多都係古典文學出嚟 根本大圍科學家都承認文史哲既價值地位
反而啲讀左皮毛既柒頭見到啲自己唔明既theory 就自卑心作祟屌鳩人 其實就係垃圾attention seeker
幾撚時有人?
你自己出去學術台校園台
睇吓幾撚多人話取消古文喇
又問鳩你現實有幾可睇到古文
過千正皮呀 幾時有人
其實覺得世界上好多野都係數學計出黎
每了解一樣野就會覺得數學好神奇
真心唔明身邊d人點解咁唔鐘意數
好似熱愛數學嘅人一般都毒毒地 唔識表達自己 唔識社交
好懷念中學嗰陣有條友同我一樣好中意數學
日日傾數嘅日子
升U之後唔同U
已經冇聯絡
利申毒撚
有志同道合嘅朋友一齊學嘢會事半功倍
咪鳩up
industry 九成low latency/high frequency trading strategies 都只係鬥快
用數既得學術文章,完部廢up,實戰9成9唔work

利申: 做ibank quant fund, pure math (number theory) pg grad, 有number theory top journal paper
受教
首先呢度冇人屌先
你咪去返果啲post屌人
可能果啲人都會屌鳩操數冇撚用
有啲考dse讀唔掂 咪話冇用取消晒啲嘢

其次你係度踩數撚 對引人鍾意文科係毫無幫助
最憎數學
我想無聊問一問,現時嘅數學理論,都係沿於10進制。(我估係因為人類雙手共有10隻手指,所以自人類有文明開始就著重10進制。)

我忽發奇想,如果有一日,有外來文明嚟到地球,大家互相交流知識,而外來文明唔係用10進制,(say 12進制),咁現時人類發現嘅數學理論,外來文明會唔會理解到呢?

又或者,地球上嘅數學理論,可唔可以apply到去 外來文明嗰個世界呢?
數字同數係唔同

十六進制在某些範疇都常用

數字進制只係為左理解方便

而數既本質,無論咩進制都係一樣

而至少呢個宇宙裡面,數學既範式都係一致
有數字既野會唔同晒
但大體數學唔會變
因為真正既數學只係logic
數字只係一種符號 一種表達方法

利申日日同人講樓主講既野但無人明
如果讀羅素既數學原理,用set & element 理解數學本質就更加會清楚:

所謂數字即係自然數集合,[0,1,2,3,4.....]
佢地各自都會有一個successor (後繼)
[0-》1,1-〉2.......]

自然數性質係「沒有兩個不同自然數有同一後繼者」,1之後係2,唔會有第二個數既後繼都係2

數字本質係以上定義,每2進一,逢38進都不變,背後既邏輯基礎都係一樣,自然數本身係呢個定義產生既「集(set)」,而各種運算就係set 與set之間既operation
我成日都有哩個疑惑架。我仲以為只有我會咁"無聊"

你既意思係,無論 幾多進制 都好,所以數學理論喺咩環境都一樣成立?

利申 : 係商科仔,但對數學物理有興趣
你既意思係,無論 幾多進制 都好,所以數學理論喺咩環境都一樣成立?

ching最尾講 呢個宇宙數學係一致

咁我可唔可以將數學理解為哲學? 即係無論個文明喺咩世界/喺咩環境建立,只要有智慧有邏輯,所有文明都會演化到同一套數學基礎/理論?
好多高手在此

本身唔係數學底,所以唔係太明
用一個再通俗方法講,所謂數字係x軸既-2、-1、0、1、2....既不同「點」

而加減數係數線上既點左跳右跳

進制只係命名方法以十成一個循環,你鍾意既可以唔係1234...改為abcdefg都得

改做二進制、九十九進制,都仲係同一粒點都係一樣咁跳

咁當然呢個唔係唯一解釋,但就係數論既最簡單說法
你未忘 我未忘fourier transform

羅素既數學哲學雖然有弱點(無限公設問題)
但佢係成功將邏輯同數學原理互通解釋

你想像下,只要係呢個宇宙之內,外星既三角形都係180度內角,一舊石加一舊石都係兩舊,畢氏定理、幾何、數論都冇差別

由此發展數學思維既發展都唔會有太大分別,只會比我地進步/落後之差,仍然係同一組前提同一個體系
小學嗰啲成績表寫到明 calculation
連數學都講唔上
當堂明哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞