普通人學數學只能慨嘆造化之奇

465 回覆
625 Like 28 Dislike
個人覺得微積分好複雜
尤其in同differentiation
BSE 路過 表示
供電用電可以用phasor/complex number計覺得好方便 方便過對住一堆又d又in嘅數
harmonics又可以用Fourier Analysis
fluid mechanics嗰啲式真係好神奇 計唔掂用一用Laplace Transform 又會計到喎
數學真係
佢好似係想講d functions做indefinite integration搵唔到elementary function
Lm
能在股市上搵食嗎?
你個名 欣住比各數學巴打圍剿你
0呢個數字既出現呢?
源自印度
Sorry,眼殘
因為有d antiderivatives冇辦法express in terms of elementary functions/operations,但佢地仍然存在而且係Riemann integrable
電腦用黎搵antiderivatives既alogorithm叫Risch algorithm,唔識演算出non-elementary functions,例如antiderivative of e^(x^2),人手計既話可以用imaginary error function黎express,但電腦計唔到
工程撚先係子
IT收一收皮先,油艇孫都唔係
進步係講緊個人
唔係講數學
人唔接受自己對一樣野對一樣野嘅無知
即係自大
自大又點會求學又點會進步
當年可能有啲仆街問人買餸關fourier transform咩事
聰明人數學唔廢
數學勁係聰明人

兩句唔同logic
花瓣既數目 都係某個數學series
成班數學毒撚係到打j
以為numberphil
https://youtu.be/T647CGsuOVU
呢個series 講complex number都好正 由淺入深 清楚易明 可惜個channel 冇再update
因為人類語言係illogical 同遠遠冇數學嚴緊
到真係考proof個時仲死
到時個個當範文咁背書
好多自然界既decay都關係到e
社科撚讀緊stat發現原來啲數字係可以裝住咁多意思嗰吓嚇親 可惜冇慧根calculus都搞唔掂
中學d數根本唔係數
係鬥sub數鬥禁cal機

上到大學先發覺
數學唔係要黎計係要黎j

寫4,5版紙去prove 1+1=2,兀係無理數.....
睇到我出曬水

上上下數學堂呻吟左一聲
比prof怒趕出lecture hall

我同自己講
眾人皆醉我獨醒

就好似睇緊波多野套一日十回咁樣
褲都未除得切已經漏到一地都係
婓波那契數列
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞