普通人學數學只能慨嘆造化之奇

465 回覆
625 Like 28 Dislike
見過有科數學dept 開
講數學史
做人唔使樣樣嘢都叻
非也
係冇可能有人樣樣都叻
佢地連接受呢樣事實都唔肯會唔識進步
可能佢本身係文科/商科出身
睇唔明啲野就發爛渣
佢鍾意offtopic 就由佢
唔覆咪得
保險精算/醫療疾用藥病, 計你仲有幾耐命已經用緊啦
我一個都睇唔明
利申IQ 85
喺香港讀數就係不停推翻自己學過嘅嘢
初小同你講數字得正整數
高小就話有點數
初中就加埋負數,不過開方根入面冇負數
高中就話開方根入面都可以有負數,叫做虛數,不過log入面就冇負數
然後大學唔知邊個course嘅intro就整條附圖嘅式出嚟

香港個教育制度只係鼓勵學生點到即止,由undergrad開始嗰啲先叫入門,之前嘅課程一有out c嘢就同你講冇可能、唔會考、 undefined
簡單答你
依條式好似好普通 但其實係一條公式存在在實數同虛數兩部分
而上至飛機工程
下至你依加用緊既手機收3/4G
都係歸因於有依條痴撚線公式既存在
ee仔路過,近排開始學AC circuit,覺得complex number好撚勁,phasor好撚勁
可以define 2係1 ge successor就唔需要證
我係覺得用phasor簡化成個計算好撚爽
用返傳統nodal voltage/mesh current寫幾條式出來,裡面又d又in,仲要水蛇春咁長好撚嘔心
咁都要定義咩係 “+” 同埋證succ n = n + 1
至於equality點定義就...
係阿,變曬做呢個format計數就簡單好多
仲有無啲圖解,解釋得好詳盡既channel
除左咁仲可以點define 2?
Russell個份野睇極都唔明做緊乜 求解釋
搭地鐵都聽兩條港女討論過,話識加減乘除就得
射ed
正宗亂屌河馬
其實有冇人覺得stat唔應該歸類入數學
讀stat讀到好痛苦
大家咁話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞