普通人學數學只能慨嘆造化之奇

465 回覆
625 Like 28 Dislike
哦,無咩嘅
講真又唔好講到追求知識咁偉大,數學唔掂嘅話,machine learning, big data, engineering, science工都唔會有你份咁解啫
覺得數學係買餸學問嘅人已經唔膚淺咁簡單,直頭係倒自己米
香港搞科研係經濟上無咩comparative advantage,商家佬管治邏輯下啫係垃圾
analysis個啲好似唔可以用category去描述(掛
做category嗰啲都係比較algebra嗰類
唔識商夠MT FINE BIG4冇你份喇
咁你想表達咩?
如果你覺得standard condition下兩樣gaseous substance會變做liquid,我又唔覺得好神奇
咁係得果三個state架姐
咁佢出黎個compound個structure同bonding決定佢個boiling point係咁就係咁架啦
Solid同Gas出翻Gas都有啦(CH4)
講起數, 有段片講(professor powpow) 諗多D數會令人變聰明

https://www.youtube.com/watch?v=wK8Rc9fU70M

利申: 心理學ugrad
我聽BIG4除左請主修會計之外, 仲會請同數科有關既人, 好似engine IT咁
Big4呀豬呀狗都做得,關商唔商科撚事
文科好似入唔倒添..
屌咁engine公司夠要請人睇住盤數喇
講經咩
希望engine仔做到MT
有好多人覺得數學無用,係因為佢幫唔到人搵工賺錢(合理假設)
咁我只要舉例論證到呢件事錯晒就得,而我嘅論點只係針對數學有無用,而唔係針對其他科有無用
咁科科都有得意嘅地方同用途架,咁岩呢個post講開數啫
講真,就算講香港,玩得起big data, AI, machine learning, business intelligence嘅話真係唔會特別希罕MT,更加唔使講外國,就算傳統工程工都勁好搵
執屎就靠technician
engine睇數果個位好似叫測量
細個唔生性少讀數
到中六catch up返先讀到個四出黎,仲要係死操爛操先有
不過中六出去補習個年個老師講真改變咗我對數學嘅睇法

佢真係有解釋下到底啲公式係點嚟,所有DSE學緊嘅嘢其實都有得prove,唔係只能夠靠背。
真心俾佢教到對數學勁有趣,不過個陣無乜時間都面對現實先。

呢到咁多位讀數嘅巴打有啲課外書係詳細解釋DSEM1M2知識可以介紹下俾細路睇下
認同道不同不相為謀
而且論複雜
點及人際間的爾虞我詐
冇呢群被你標籤佐的毒撚

而家你仲係生活在中古原始時代
但人際間既複雜完全唔係靠數學係計出黎
雖然大家都想算計,但冇人出倒一條精密算式,都係估估下
Gauss curvature 一開始係 defined as determinant of shape operator [g^-1h],個h (i.e. second fundamental form)係一個extrinsic既quantity
但Egregium證到呢樣嘢淨係depends on the metric g
睇得多prof powpow會令人變蠢
Mathematical Modeling發展到咁上下
我相信數學可以形容到
可能一個人要幾十甚至幾百個variable去形容
但絕非不可能
我都同意兩者本身有其重要地位
但好多文科撚變曬玩老屎忽制度
即係我大過你就講乜都啱
屌佢地老母亂鳩咁改

我校內作文幾乎冇合格過,高極得50%
出到去5**
我又唔明
點樣比分可以比到唔合格
我文筆又唔係屎
冇修辭都合格掛?
內容就算冇point 你都要比個合格啦,平鋪直敘唔係文,都合格掛?
成撚日唔合格
發揮差嗰幾篇都值合格啦
何況寫得好嗰啲

所以結果我所見及嘅大部份中學生甚至大學生
都係覺得文科係比垃圾讀
覺得文科就係冇道理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞