普通人學數學只能慨嘆造化之奇

465 回覆
625 Like 28 Dislike
睇物理學家玩maths去解釋現象仲精彩
打和啦
咁又唔好講到乜科技功勞都俾曬數學家
數學係工具,解釋靠物理,執行靠engine仔
缺一不可啦
我有時都鍾意睇文章,溫思養情。

計數嘅時候就電光弧閃,算機處處。

最唔憎就係debug,搞幾十萬次都唔得,煩到頭髮都甩哂...

所以計我話,文科仔同理科仔都好高質,留我地工程仔做地底泥就得架啦
Statistical mechanics
邊撚個普通人會諗到temperature, pressure同molecular KE有關
Can I ask what the 'extrinsically defined' thing is?
讀左個數學master條路會唔會易行啲
我直接唔撚理佢
浪費好多光陰
佢地以為鍾意就等於要去計
但佢地唔叻, 唔緊要
望下睇下, 了解下有咩作用就已經ok

做人唔使樣樣嘢都叻
但享受人地發明嘅嘢
同時懷有感恩嘅心去了解下
增進自己嘅內涵

人地話冇人屌
都可以搬龍門話呢度冇人屌
我話個個屌文科
都係話出面屌咋
唔係 但係要諗到點解出現 點解要出現
上到research n展其實都係science
係香港n展多數都係做d手板眼見同重複嘅工作
Thx
數學叻果隻人係另一種型
現實柒到仆街如果數學叻我會另眼相看
幾撚時有人話文科冇用?

成個post 一路咁樣順住討論落黎 呢句唔係講緊呢度唔通講緊全世界?
咁你不如引用埋咩百度 reddit 啦 search曬全世界嘅forum 跟住上黎呢個post發爛渣啦
就算唔講佢呢句係指緊邊度 成個post好地地討論緊數學
一入黎就叫人收皮 老屈曬呢度d人睇唔起文科 又係想點?
你係出面見到有咩討論唔岩你心水咪係出面拗 係呢度冇啦啦off 曬topic 叫人收皮 冇用架
或者你真係好欣賞文科 你咪係出面開返個差唔多個post lo
你有point 實撐你架
其實研究出粒子理論嗰個人仲犀利 再用埋數學就可以解釋哂全部物理現象
唔關事就唔覆得?
咁你冇屌文科我屌佢夠唔關你事喇
你又搭嗲?
係連登開post撐文科?不了
一陣又比你地班數毒撚批鬥
唔關事就唔覆得?
冇話唔覆得 只係討論高唔高質嘅問題 個topic就擺曬係度嘅 想有人同你討論第d野/有唔關事意見想發表就大可以出個新post/係其他post 留言
算啦唔阻你入d 唔關事嘅post 亂鳩咁屌了
btw 本身仲期待緊有post 俾我慨嘆一下文科有幾靚 你知架啦都係時候要俾班數毒撚開下眼界
收皮喇扮撚曬野
係連登說服人?企撚開喇
我又唔係文科仔要春風化雨 你地點睇文科關我撚事
只係人地judge鳩你地話街市買菜數學有撚用
個個數神上身 笑返人膚淺 話知識追求
唔求有冇用 屌

btw 我入黎都係期待緊數撚有幾開眼界呀
聽講category theory generalize 哂所有數學上既野,聽到都流哂口水,有冇大師可以簡單講下
香港都無主權。同一個國家比有點不公。
話支那對人類發展貢獻係零公道d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞