普通人學數學只能慨嘆造化之奇

465 回覆
625 Like 28 Dislike
數學真係好迷人,可惜我唔係讀數學出生

我連歐拉恆等式都唔識欣賞,係咁多師兄講,我先知原來咁靚

其實條哩式,有無可運用之處呢?
追返頭幾版post好多高人列舉左

由整飛機既流體力學,電阻計算,到圖片壓縮既計算

由坐飛機到睇j圖打飛機都關事
dse得3
無乜天分
雖然高中啲數都明但一考試就
醫療都會應用到數啦 家陣無論研究定應用器材都好先進
真係樣樣都會用到,連畫圖都要計幾頭身,寫文都要設計段落長度、情節大小
社科撚表示睇唔明,但感覺好堅抽
巴打建議睇邊一範?
同呢啲人講嘢真係好無癮  講得數學無用嘅人十個有九個都係啲數好差嘅人
屌 咪打稻草人喇
佢話出面冇人笑鳩文科在先
我咪搵埋比佢事實出面係有
你又走出黎轉移視線話呢度冇人屌
知駁緊咩再出黎講兩嘴喇
ps 我冇引人中意文科
係想笑鳩你啲數撚垃圾logic
搞清楚先好嘛
文科仔死返出去背範文啦
CT scan back prohection algorithm
MRI B-field encoding
Child登少有高汁post
我明啊 細細個因爲覺得點解小小數字同chem可以建構到成個世界覺得好有趣 所以呢兩科成績都好高分 因為係真心有興趣而唔係為學而學

BTW, 有冇人覺得 氫同氧兩樣氣體combine左會變成水 呢樣樣都好神奇
你咪完美解釋咩叫打稻草人
唔通人地話冇人屌 代表話全世界冇人咩屌
想講呢度冇人屌咋
由頭到尾打稻草人既就係你
出面有人屌文科係出面既事,你要屌佢地咪去翻出面屌。呢度大家討論數學,根本無人屌過文科乜乜物物,你就打稻草人話呢度有,依家連登就係得呢個po幾十條友咩 仲同人講笑人啲logic有問題,其實最好笑既就係你本人
好想有一日可以親眼望見兩者成為水既一瞬間,一定好正
曾經聽過一個文科仔 佢話點解文科重要過理科 就係因為如果無文字 啲數學家都寫唔到條式出黎
笛卡兒真係神嚟
享用緊科學既結晶品唔知背後原理都算
我都覺得用一件科技產品,唔明佢背後既原理都冇咩問題
唔通搭飛機之見要明哂所力學原理

但係我最憎認為數學"冇用"既人
就係前人發現到咁多數學原理,再辛辛苦苦咁推論落去
我地今時今日先可以享受科技
你地手上拎住部IPHONE都係靠數學去運算
冇數學家發現咁多數學定理,咩科技都做唔到

仲有文科同理科唔係互相對立
理科令人類科技進步
文科令人類文明進步
文科同理科都係人類進步既重要元素
grad左未?讀緊想死
咁你有無同佢講math degree其實有分BA又有BSc
香港好耐以前好似有 依家無
珠不嬲話dse係愚民政策
多謝樓主射左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞