普通人學數學只能慨嘆造化之奇

465 回覆
625 Like 28 Dislike
ive讀過ode, lp已經覺得好撚正
好似打緊機咁
計到咁上下會卡一卡關
一知道點拆就
簡單講係有條公式叫Reimann Zeta function, 當Re(x)>1, z(x)=1^(-x)+2^(-x)+3^(-x)+...
但係如果Re(x)<=1條式就唔啱用,但係我地都有方法將呢條公式extend令到佢喺Re(x)<=1都係defined而且保留原本當Re(x)>1, z(x)=1^(-x)+2^(-x)+3^(-x)+...既特性
但係條式就複雜好多 唔係上面呢條
而1+2+3+...就係啲人夾硬將個-1放入去上面條式 但係其實唔可以咁做 要表達z(-1)要用extend左嗰條複雜版公式,而複雜版就係-1/12
所以z(x)=1^(-x)+2^(-x)+...係啱when Re(x)>1
z(-1)=-1/12都係啱
不過1+2+3+…=-1/12就錯
PS Re(x)即係Real part of x
PPS 鳩嗡
Dse考得唔好入垃圾科揀唔到數讀
數學係最簡潔嘅語言
approximation=發明 (e.g.System Modelling)
Xx theory =發現 (e.g. Newtons law)
理科讀得勁既人真係好勁
有冇prove法,想睇睇
唔知乜鳩
上YouTube search 3blue1brown euler’s formula la
同意,但theory/reasoning好難教
就算我中學數學考得好好,都要到大學先知自己原來細心諗過d理論同證明,果種「屌原來係咁」嘅感覺好正

又好似啱喎

但我感受唔到
我讀個時做past paper有條問題係:
why did Gauss named his result Egregium (means remarkable)

Gauss真係癲佬 咩field都見到佢
同Euler有得鬥
細個睇好多數學書
當然難度最多去到中學程度
睇到畢氏定理有過百個proof
覺得好撚神奇
睇落咁簡單既方程式都咁
仲可以向上推廣 不停引伸出唔同理論
年年pure 都要prove am >= gm
一個本來extrinsically defined既geometric quantity原來係intrinsic, 呢個theorem印出左Riemannian Geometry.
然後Gauss-Bonnet theorem又係好靚
睇過套記錄片
入面有條友講
世界上好多野都會變
但物理係永恆
好型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞