普通人學數學只能慨嘆造化之奇

465 回覆
625 Like 28 Dislike
淨係等角螺線,我都覺得好神奇 小至貝殼,大至宇宙星系都適用
Agger
利申:讀數
學埋歐拉恆等式你會驚嘆數學既神奇同簡約美

J死人
繼續出數學j圖先

碎形(fractal)

分形
唔好等佢停:畢氏定理既證明,其實好精彩

屌呢個正
細個讀理科純粹覺得數學同物理好似打機咁,有挑戰又幾好玩,唔識欣賞背後嘅idea/formalism/logic,而家發現果d野先係戲肉
可以睇到一類現象背後嘅共通點,抽象化建立理論,從而解釋到更多現象,甚至可以inspire人解決其他問題,簡直係人類智力嘅完美體現
不過同時都明白自己唔會有能力做到呢幾步
讀數學史睇住地球最叻既人點樣用幾千年時間發掘數學奧秘,自然觀甚至價值觀都隨之改變真係極神奇既事

微積分出現,就令到自然主義連帶啟蒙思想發酵,改變人類歷史

諗起科學哲學一個關鍵問題:數學到底係一種發明定發現?

歐幾里得幾何係從自然發掘,歐拉公式係一種對數學既藝術創造,微積分既潛藏在自然,亦係一種思維革命.....仲有圖論、費馬定理、各種數論真係一世都唔夠j

屌,真係神奇頂級超卓
影相、繪畫、構圖學都會用到
現實有咩用
佢極簡潔咁貫通左複數、實數(虛數)同極坐標(三角學)關係,將幾個表面唔關事既範疇一野連繫:一次過包羅左0、1、e、i、Pi 五個數學中重要元素,堪稱係史上最優美公式

你當佢係數學既金鐘站,由唔同線轉乘唔同線都簡潔方便,係流體、複雜力學既分析既重要基礎
同埋我記得電學講電阻都關複數事,不過唔係我範疇,留返其他巴打講費事獻醜
冇euler formula你連網都冇得上,signal processing會用到fourier transform,大量運用complex number
impedance,resistor會出real value,capacitor同inductor就出complex number
返返去講虛數,中世紀時已經有人發現數字可以咁拆:

只係完全諗唔明有咩用,負開方(虛數)現實世界亦都好似冇野係咁

係到到後來笛卡兒發明坐標,先發現佢可以呈現坐標既y軸,令到數同幾個有新關係,啟發之後無數應用

數學既精彩就係今日好似冇用,但一百年後就係開啟一個全新宇宙既鎖匙
me2
中小學數學課程荼毒左好多人
如果細個有好既數學老師就好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞