普通人學數學只能慨嘆造化之奇

465 回覆
625 Like 28 Dislike
因為f=e^x係df/dx=f嘅solution,加埋complex number令佢可以解好多differential equations,而好多物理現象都係用佢黎model(decay、oscillation)
貼下d比較少人聽過既野既圖先

Abelian sandpile

個model本身好簡單(可以自己search下), 但背後理論同harmonic function有唔少關係
讀數嘅人真係好charm好叻

但係溝唔溝到女?
其實只係一條equation入面包左最基本同重要既幾個constants同arithmetic operations
其中一個comment過呢條係“the most remarkable formula in math”既係Richard Feynman
有冇math佬咁comment過就唔係好知
你個名
統計算唔算數學?
佢個答案其實唔完整
i^i 係有無窮個數值
snake你可唔可以透露多少少?
2pi periodic->i^i=exp(i*(i*(pi/2+2n))), where n is an integer
一個咁有營養嘅學術po最後都係嘈交

連登真係學術墳墓
Push
有無人都會j下applied math
Complex system好正 好多現實世界嘅pattern其實仲有排先解得開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞