普通人學數學只能慨嘆造化之奇

465 回覆
625 Like 28 Dislike
LM
資質太差 只可以係外邊睇
我學dse數學已經覺得數學好奇妙 點解可以由本身只係用黎數野既單位develop到咁多野出黎
可惜我人蠢不突止仲係理科白痴 如果唔係都想讀數
我都知dse數學真係好皮毛 但係對於我黎講已經好好j
數學叻 讀數既人真係好charm
taylor series先偉大
冇佢唔會有euler formula同i= sqrt-1
仲可以derive好多theorem
理科人,畢咗業,但返工只識用下公式同計數,
見到呢個 post 好羨慕。
之前 YouTube 見過啲數學證明嘅動畫解說都好讚嘆,但你叫我自己認真研究下又無咁嘅心機......
連登好多數學家
我都拋個磚

圖片既壓縮都係應用到 Fourier transform
好似jepg咁 係張幅圖用Fourier transform 抽d數據出黎 然後扔左D最唔關事既數據
有左呢樣技術 儲存圖片要既容量由逐個像素咁多 (n^2) 大大縮減到像素既開方 (n)
假設張圖係有 n x n 咁多像素
5個各具神奇意義嘅數字
1+1=2都無人講
無左ALpure maths影響好深遠
以前中學生已經有機會欣賞數學嘅美麗 當然亦比美麗既數學折磨
覺得讀得掂數學果d人已經好神奇好勁
睇到扯左 sor
如果我當年有見過呢啲
應該會對數學興趣大好多
睇畢氏定理個度嘩左出聲
sor我講錯左,其實我係想講個教育制度荼毒左好多人。

當年dse有讀m2,但都同AL syllabus差好遠。
香港教育真係世界級垃圾 數學啲咁靚嘅嘢都可以攞嚟操 on99
我永世都學唔識拓樸學,太撚抽象.
女咁靚你都係咁操啦
乘數表好撚正
邊個法明
屌最緊咁啱學緊呢啲野
你唔操你呢度啲嘢應該要load幾分鐘先明
strong post lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞