普通人學數學只能慨嘆造化之奇

465 回覆
625 Like 28 Dislike
Agger

星座撚有統計就唔叫星座撚 而叫天文撚/soci撚啦
即係掉轉來講,佢哋要話自己係統計學,就要開始收集數據
放低太耐
其實e 呢個數字代表咩 讀完m2都唔知咩黎 求高手解答
真係天才先諗到可以約個signal 由time domain 轉去frequency domain
我數學dse攞 5* 但我身邊嘅人同我都認同自己蠢
數學勁同數感勁係兩回事 dse要求嘅只係需要操同數感 唔駛你去明 所以數學勁唔可以等同聰明
我識好多聰明人數感同數底唔好 佢哋考出黎都好差
但係連入門數學都做唔好嘅係冇可能理解到中等嘅野 係唔可以skip 而arithmetic係俾我地去proof野 所以香港教育幾垃圾都唔可以抹殺香港教數嘅必要性 除非你係純文科啦
同埋higher math pure同applied都兩個世界
中學好難咁快跳入pure個思維
不嬲都唔應該
完全兩套思路黎

除非你話probability theory同stochatsic calculus
問題就係做唔到呢, 同埋中學級別都愈黎愈唔需要證明同logic
不過大數據嘅發展快同準確到得人驚,人際同心理真係可以用數學模型好大程度呈現到,過多幾年話唔埋真係可以
大部份integral本身就係辦法以elementary function方式寫出黎,以我所知係有proof,但要其他巴打補充
電腦通常做definite integration就叻,始終係approximate,叫佢做indefinite就唔易啦
我大學唔係讀數

但如果想自修數應該由邊到入手
睇依堆野之前洗唔洗自修下M1 M2補底?

之前會考淨係讀過普通數學 攞A
以我所知 e係同一個constant 同pi都係transcendental 由古時既人發現 有好多唔同既方法計到出黎 就係咁簡單

但有左微積分之後 發現y=e^x係一條好特別既equation 因為slope同area(under the curve) at x永遠都係e^x 所以會被廣泛使用

利申冇讀過m2 希望高人指點
If f is differentiable at a point x, then f must also be continuous at x. In particular, any differentiable function must be continuous at every point in its domain. The converse does not hold: a continuous function need not be differentiable.

Continuity implies integrability; if some function f(x) is continuous on some interval [a,b], then the definite integral from a to b exists. While all continuous functions are integrable, not all integrable functions are continuous.

所以簡單d講任何d到既function=>continuous=>in到,但相反in到既function唔一定係continuous=>唔一定d到

想了解多d可以讀下Analysis
唔係話一開始就要教深嘢
只係我覺得香港教育唔鼓勵學生延申學習
一講out c嘢啲老師通常就三句:冇可能、唔會考、undefined
講得最多就係唔會考
學生對知識冇追求,老師又要趕課程谷成績,成個學習氣氛得應試策略顯得重要
periodicity of sin cos function 而家dse maths無教?
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞