保險係咪必要?

431 回覆
140 Like 18 Dislike
你講緊既是純包手術相關/ 純包住院費既保險,
我自己買左保誠份雋昇,供5年,每年10萬,第8年回本。

儲蓄有5年or10年 20年次類揀的,供期越長,經紀commition越多,所以佢地一定sell你供25年or10年。
你供完果日再過兩三年就回本,好似係。
你講緊既是純包手術相關/ 純包住院費既保險
得罪講句
話claim唔到 係因為你未遇過啲claim 到
Claim唔到都未必100%關保險公司事

保險無用嘅話
全香港就唔會有幾百萬人投左保
祝巴打好運
記住check 紅利實現率
講保險唔多保險狗唔通地產狗?
倫敦金?
照下腸胃,都洗你幾萬啦,,,唔買保險真ON9
你講緊咩野, 我本身就是講緊市面有唔同既PLAN, 而幾百蚊咁平一定會有附帶條款, 而附帶條款就是我上面解釋緊既野。而你一直猛吠就話有幾百咁平既, 點知一舉個例原來就是有墊底費, 咁你其實是想點呢? 為拗而拗。
話明保險,梗係你驚先買,唔驚你咪唔買,後生買就平D既係同健康有關既保險,因為風險低D,老D保險老都覺得你風險高梗係收你貴D。
Agger

最主要都係以下三類
人壽
危疾
醫療
全部都買定期就得

個agent一定會sell你定期無得賺,搭份儲蓄或者投資掛勾保啦,但記住保險、儲蓄、投費係三個唔同概念,中間唔應該有連結。
同埋記住時間=錢、錢=時間,任何鎖你年期既投資或儲蓄保險,都唔好落搭,無論儲蓄定投資,都一定要保有投入金額既流動性,特別如果你資產少又搵得少既話。
On9
10個人今日買即刻出事咩
傻仔先會買
一個post引晒d 保險狗出黎
mark低d保險狗先
Agree 有同學做保險睇撚住佢個人變
有次食飯佢係度講保險
隨口噏話有少少興趣 之後煩足你幾星期
跑數起上嚟 六親不認
而家唔撚敢搵佢食飯
成堆保險狗衝岀黎了
唔係必要

只係風險管理,唔好諗住會賺左,賺錢果個係保險公司或少數不幸要claim既人,大部分人都係無事比錢買個安心。

唔買就要自己承擔返 出事時既洗費囉,比得起就無問題,其實都冇蝕底。
比啲個人經驗比你

舊年我行樓梯仆街跌親隻腳
明明跌親隻腳腫過冇跌果隻兩寸幾三寸
行路又痛到仆街
公家醫院照磁力共振要等年幾兩年
咁唯有叫佢寫紙比我出私家照 洗幾千蚊
但屯門醫院一路同我講磁力共振照唔到野就冇事
隻腳腫佢都要你做踩單車上樓梯嘅物理治療
我同佢講話仲好痛 佢話痛症冇得醫跟一世
仲話其實只係我個腦幻想出黎覺得痛
屌佢老母 咁我係咪要睇精神科
喺屯門醫院搞左成9個月
依然係唔用拐仗行唔到仲愈來愈痛

之後我轉睇私家
其實我冇保險 唯有係問人借錢黎醫
私家聽完我講個症狀 即時拎把尺出黎度
佢話「隻腳腫咁多邊有可能冇事呀」
之後打類固醇幫我消炎 打三針透明質酸補番仆街時飛左出黎啲組織
物理治療做超聲波同電療
1個月我就自己行得番

呢件事之後 真心建議唔買醫保都買份意外保
公家係保你唔死
你痛唔痛同打後嘅quality of life佢唔撚會理你
為儲錢真係唔好買保險
唔好理佢個假設回報
現實係十幾年後回報可以衰過買政府嘅保本債券
保險係買你對未來未知嘅恐懼
買之前諗清楚為乜先
如果你個人好驚死後父母經濟上有負擔
唔會有保險佬同人講
其實可以只買純人壽
我後生時每年(係年,唔係月)比二三百蚊
果年萬一死左,保額有一百萬比我父母
一般既人壽儲蓄保係每年幾千蚊
可能死左你父母得二十至五十萬
我後生時起碼可以有閒錢做其他野
買保險最易中招係諗住供多啲將來可以拎返
純人壽明碼實價
比一手保一年又超平
當食餐飯
當然,以上係我呢啲後生窮撚既做法
老左係另一種玩法
你有錢,又怕煩,又想有下啲所謂保障
就買返一般既人壽儲蓄保

利申非保險佬,第一次唔識買份人壽儲蓄
困左幾年壯士斷臂買純人壽
而家停左幾年
如果將來有小朋友先再諗買乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞