保險係咪必要?

431 回覆
140 Like 18 Dislike
呢類保險應該係有limit的,例如你claim夠50萬份保單就自動終止。如果你講嘅10萬係美金,咁就係當你claim夠78萬就完.如果真係咁,呢份就係保險公司同你賭你呢一世人醫療費用唔會超過78萬。另一方面,如果你真係超左limits而完左保單咁你再想買保險就會貴好多,而且有d病唔會保你。
個agent明顯陰鳩你 供1300一個月
一年15000 15年咪225000
你15年後41歲 果陣保費計埋醫療通漲應該上萬 你仲要份野玩成世 基本上無咩可能
就算基本醫療你40年後隨時要四五萬一年 仲未知佢舊錢碌唔碌到咁大
班保險狗又出嚟
窮人就買啦
醫保一定要買
touch wood有咩事 例如cancer 有瘤 要切唔通去排幾年政府咩
緊係去私家切完轉介政府做化療,

後生可能用唔著 但老左多病痛同而家咁多人生癌 到時就會知有用
由細到大都有住院保險 入院照個胃鏡都claim足 仲有啲咩小手術 話就門診做到 個醫生識做寫你入院做 咁又慳返筆

個人黎講醫療野係必需,其他睇個人需要啦
其實無話必唔必要.. 睇個人..
當有事果陣需要用到一筆錢去醫, 會唔會影響到現時生活水平?
如果會, 咁就有需要..
當然, 有錢佬有錢醫會唔會買保險? 佢地更加會買.. 點解?
因為佢唔憂無錢.. 比舊錢去買份保險, 有事起上黎.. 都係搵返保險公司claim, 遇到大獲野claim返黎遠遠超過佢比ge保費..

但亦都可以無錢唔買保險, 因為覺得自己身體健康, 無病無痛, 永遠都唔會有事, 又或者有事都唔會中大獎..
保險post 都睇到厭,算啦 明既自然會明

繼續吹奏

唔買唔得架

買個安心啦

窮人要買,有錢人更要買

有錢人要買,窮人更要買

愈後生買愈好

朋友一出世就生caner

個個月都炒車入院
其實要睇你個PLAN既內容係咩。因為好多保險佬鐘意用份危疾然後加RIDER, RIDE個醫療上去, 搞到成個PACKAGE咁, 但係入面既野未必全部你想要。同埋以我所知, 消費型保險冇供斷呢回事, 你份危疾可以供斷, 但係醫療你要問清楚佢既內容, 因為有得供斷既保險例如危疾咁, 你CLAIM爆左佢個保額就冇。同埋醫療費有通漲, 咁你既保額要唔要隨通漲上升, 如果要既保費又會遞增, 呢D都要問清楚。
佢講係咁講囉。赤霞珠計劃。
咁當你而家係300蚊一個月純醫療。1年3600
再乘返15年,都係用左54000
計埋佢話供15年個份,如果225000-54000 =17萬。
佢嘅意思係呢15年儲嘅17萬佢地公司每年會抽一舊錢幫您供以後嘅醫療保險,佢地計過係cover到wor. 之後係保一世
應該就係咁,只不過你係提早擺舊錢比佢地儲,之後佢地15年自動幫你交,你唔使煩咁解。
假設你有70歲命,以現有嘅數據黎睇,大約1800蚊一個月醫療保險費。
月買年買個種?無儲蓄個隻
危疾儲蓄加醫療 危疾可以供25年斷,醫療25後要再供。
醫療純儲蓄,供15年, 15年後唔使再供,佢15年後係你舊錢拎出黎自動幫你交醫療保險(月供)。
緊係唔撚止 今日70歲就1800一個月
到你70大概10000一個月啦 按每年加4%保費

你篤個excel出離就睇到佢做個回報要幾大先交到保費終身
大把MDRT喇,唔一定有客自己搵上門
咁咪即係搵笨實, 用你供舊錢黎幫你俾醫療費, 咁不如我自己儲。正正就是我儲錢速度跟唔到醫療費通漲我先要買保險嘛。你叫個AGENT俾D純醫療PLAN你睇, 即是所謂既大房PLAN啦, 26歲左右一千蚊個月買到好大額好多野。
公司有個aia醫保
但唔記得保費係幾多
而家想自己買多個醫保
預算月供幾多好同買返邊間公司好

今年25 無不良嗜好
純醫療就係300幾一個月。
300幾佢是包咩? 有冇墊底費? 有咩項目是唔包? CLAIM既上限是幾多?
無墊底費,上限係十幾廿萬 月供
單次上限十幾廿萬, 定是成個POOL得十幾廿萬?同一個CASE剩是包首次醫療費用, 定是後續所有覆診費用都包?
屋企冇咩錢
就嚟大學畢業,應該買咩保險好?
醫療??

個人本身冇長期病 只係普通感冒咁
因為之前聽你講赤霞豬, 應該是宏利既PLAN, 因為我幫家母買既時侯都有睇過宏利既計劃, 佢又是有個叫守護一生既醫療保, 你是咪講緊果個?
係呀。就係呢個。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞