保險係咪必要?

431 回覆
140 Like 18 Dislike
又以為自己好撚醒既人拎股票收息同儲蓄保比較 股票長渣收息 蟹緊要用錢你又唔會賣呢 根本冇得比較 有risk同risk free既野黎
點解?後悔d咩?講黎聽下?仲有幾多年供完?
買了就必要供了
入離睇有幾多柒頭沖入離搵客

保險要買 但唔係連登買 搵人介紹最好
你條柒碌唔撚識就自己學下嘢

保險陷阱 - 醫療篇進階
http://lih.kg/aaQCgS

利申我唔識呢條友,我做保險死全家。
我就是岩岩幫家母買完, 所以先會知呢D? 定係你囉份一般保險黎同份LIFE單比較? 定係你以為你買緊既一般medical保險, 以為入面會包哂你咁多野?
唔好傻啦, 保險係保障保險公司的
你家母買咗咩plan呀柒頭,講嚟聽下

同埋你老母年紀大撚過呢度啲巴打好多呀,識唔撚識㗎你
你有唔同意呢 歡迎你引用入面既資料, 就咁掉個post出黎同就咁掉個維基出黎一樣係冇意義的。唔識既話亦可以去做下功課然後討論下, 而唔是係度狗吠咁聲, 何苦呢。
兩份都算係儲蓄保險 年供2萬
而家第三年
要十幾廿年先郁到筆錢。
人大左多左各方面投資認知,後悔咁長時間都回報唔高但責住左筆錢
如果本身已經有公司醫療,可以睇下有冇SMM,
再揀唔同level嘅墊底費,平平地已經可以買到過千萬嘅醫療cover。
以一個30歲非吸煙男為例,
買大房+topup大概每月$323,保額係$1,250,000(頭25萬以外自己要負責10%)
至於買25k/50k墊底嘅mid-end plan每月大概係$389同$326,
保額每年都有$12,000,000(墊底費可以claim返公司嗰份)。

過千萬嘅cover,可以令你完全唔洗就住budget,
有咩事都可以睇top tier嘅醫生,食更好嘅藥物,做最全面嘅治療。
如果touchwood中左較嚴重嘅疾病,
例如白血病除左定期換血、換骨髓,加埋藥費嘅年度開支可以接近二百萬以上。
如果你直接加個Mid-end/High-end midical,就唔需要擔心呢個問題。

呢個咪是我所講墊底費既問題, 好似買份aia既醫療, 墊底費16000, 即是話16000樓下要你自己俾的, 咁相應地佢既保費咪會平, 因為佢賭你小額既多, 大額既少。我一直問緊你咩條款, 你就唔答, 掉個例子出黎正正就是我講緊既野, 你真係唔識架喎。
睇你點睇啦
前排我屋企人因爲急性腸胃炎痛到入左私家醫院
又照胃鏡又打止痛針
又要復診 加加埋埋埋單要4皮幾野
好彩係佢早2年買左份危疾保 可以claim足
我覺得保險好處就係一有起事上黎唔洗排政府醫院
其他都係垃圾
我自己有買醫療,只排私家。
你上面係撚講呢啲咩柒頭
唔好咁諗
要claim已經唔算賺
寧願一世唔洗claim
得罪講句
保險有用的話,保險公司就執笠啦
10 個投保,9個唔會用到,仲有一個claim 唔到
屌你老母,你自己睇下自己講乜。

你講緊既是純包手術相關/ 純包住院費既保險, 果種的確是幾百。但是你一做手術, 你需要既錢將會係:
檢查相關既費用, 例如CT SCAN, MRI, PET等等, 而市面做CT SCAN/ MRI一般講緊數千至萬零蚊不等。PET SCAN會更貴。
手術費本身, 呢個視乎咩手術/ 咩醫院而定。
住院費
藥費
巡房費
雜費ETC。

住個院埋單十萬八萬, 手術費可以佔百分之三十唔到。咁你要睇下果幾百蚊包緊你咩野了。仲未計有冇墊底費, 每次claim有冇上限, claim過既錢會唔會用左你既保額等等, 呢d就是技術性既野。幾百蚊以我所知剩是會包住院同手術, 仲要有墊底費的, 抵唔抵就見人見智。
老母話保險係買個安心 冇人想瘋狂claim 錢
所以由出世開始就幫我買
10幾年前住私院住左10日基本上乜test都做曬 最後只係貼多2000蚊
所以可以當買個安心同真係唔好彩有事既話負擔細d
自己睇, 你真係唔識架喎。
你講緊既是純包手術相關/ 純包住院費既保險

你咪錯咗囉柒頭

錯就認啦柒碌
你盲的? 幾百蚊剩是包住院同手術, 仲要有墊底費, 你盲定我盲? 我講緊既咪係唔同保險入面既條款, 有D只會有上限, 有D會包部份, 有D有墊底費, 同個傻既真係好難溝通。
睇返佢未來保證金額係幾多
可能供一半之後可以用紅利or 保證現金交錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞