保險係咪必要?

431 回覆
140 Like 18 Dislike
份保險我老母話係18歲可以拎返d錢
如果唔拎就由去幫係儲住繼續累積
兩老都話筆錢我攞黎讀書或做咩都得
不過我覺得一年7000真係唔掂
不如斷左去攞返筆錢 再買過醫療定危疾保健康?

兩老有自己嘅投資 唔係等仔女養嘅廢老
我純粹為自己打算下
閣下有咩高見交流下?
好撚簡單,你覺得保險係賺緊你錢定開善堂送錢比你睇醫生

啲保險狗賺埋個啲錢邊到黎?
其實如果唔買保險無問題
等於膽博膽
總有人中意all or nothing

利申 agent
保險係有必要 但同agent買就冇乜必要
已經2018年啦 都唔明d濕鳩公司仲用agent sell單為乜
響兒登講保險
邊間保險可以claim 足咁好?
屌 未打完就send咗出去
其實好好地整個system俾人上網自行投保 claim野
都好撚過搵埋d濕鳩agent呃呃氹氹咁要人買單
買完見你冇錢再買就唔撚理你
突然之間唔做仲變埋孤兒單
收皮啦 講事實就叫敵視

保費就跑嬴通脹
保額就跟足contract

公就我嬴,字就客輸

保險狗點解釋?
危疾唔係住院單 中咗保單上列明嘅疾病係賠100%
所以真係賠足
住院係好易爆 不過間間條款唔同 都有公司可以claim到大部份 自己要俾少少咁囉
有錢可以唔洗買

無乜錢就要買小量, 因為如果你有大病果時未必調動到一舊錢
保單可以加返通賬水平落去 有個咁嘅addition
當然保費會貴返啦
其實最撚無謂就係要俾佣班垃圾agent
唔係洗鬼咁貴保費咩

只有你3,4年唔claim,已經蝕撚左
乜鳩買個安心都係呃你

同樣嘅錢,拎去月供長實中電,
包你住到養和仲可以餐餐食翅

如果claim 咗?
sorry 先生你claim 得太多,要加保費
你幾歲?
mpf 就係呃你錢
保險就係幫你儲錢
Claims 得太多加保費呢d誤解應該都係聽返黎,實際係不存在
保險狗?
濕鳩agents又真係無用 , 幫到手既agents就唔同講法
供緊份儲蓄保,今年11月夠3年,諗住cut左佢算,睇返要7年後先回到本,65歲得嗰廿萬
保險狗:
- 買個安心
- 保障屋企人
- 保障未來
- 唔好出事先黎搞
- 愈細個買愈平
- 買醫療係基本

保險狗唔會disclose 嘅info:
- 幾多人有claim 得多過保額
- 幾多人成功claim 到
- 幾多人買左d 永遠唔會用到嘅保險
保險一定要買,唔買儲蓄類型就得,自己死自己事,唔好病撚左仲要家人籌期幫你醫病,累人累物
仲要供幾年? 如果仲有兩年不如供埋佢。
唔等錢洗由佢擺下 。好過蝕左3年錢
供多2年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞