保險係咪必要?

431 回覆
140 Like 18 Dislike
醫療plan 一定買供唔斷,年年買果d
仲要一定愈黎愈貴,唔關有冇claim過
係年紀愈大就愈貴
年年供完舊錢唔會儲起
就算cut咗都冇錢拎
買保險回本果d
等於同馬會/ibank 講話買牛熊/六合彩 / 賭波要回本

連登仔
個個月幾萬幾萬咁去賭波賭牛熊果d 無問題
幾百幾百買份野去保住自己就有問題

各位巴絲買唔買保險自己諗
個個人唔同的
出黎做野到30歲有能力一定要買份high end/mid end medical plan
講緊幾千萬保額既medical
買個蛋蛋,當年老子骨折保險說給三千在大陸做個核磁共振和X光就花了2300,剩下的石膏支具幹都是老子出錢啊!!!!!
點解?
所以其實應該選擇供一份有儲蓄成份醫療,供十幾年供完,但保到老。好似so 小小?
供斷, 你 d錢係 lock左係保險公司 d投資度
由投資回報去令你供斷之後唔使再比錢

但通常 d保障範圍窄好多, 有事時都唔夠用仲要自己再貼錢

你買份醫療保險
係想有事時 claim到9成, 定係再倒貼多3-4 成

真係做人做狗自己諗

當然。。。你買份供斷既醫療, 即刻好似多左 agent e個襟兄弟咁 (佣多 d, 因為保貴再貴 d)
我答唔到你啦,公司無數據
我有同事只係做內地單,只係賣儲蓄同危疾多
三年都無搞過理賠,因為無客中危疾同要拎錢
亦都有同事,簽完一份意外,第二個星期個客就要claim 錢, 因為BB 食野"近" 親,我左私家醫院睇,最後claim 足 ,賠嘅錢重多過佢第一年交嘅保費少少。最後都係睇你信唔信,六合彩中獎機會重低過保險公司賠錢都有人買,就係因為信會中獎。
依家邊到仲有公司出咁嘅住院plan呀?
好耐以前已經轉晒
危疾就可以供斷囉 但危疾同住院都唔同
仲有的
邊間仲有?俾個名黎睇吓
可以加rider 做到呢件事
你可以google下 保險經理之 - 不能說的秘密
所謂供十幾年供完保終身,其實都有可能60/70既時候斷單
到時你因為全部野都係rider形式開單 一斷全部野都冇晒

另外cut咗有錢拎番呢個真係呃無知婦嬬用
每年用二千蚊買100%保障, 但cut左冇錢拎番
同每年用二萬蚊買50%保障, 不過cut左有得拎番供左既錢
即係你每年比多萬八, 得到既係cut時可以拎番錢,
但付出既係少一半保障同埋有一大舊錢要放係保險佬到冇得郁
如果你唔覺意瀨野賠唔足 自己要出多幾皮咪又係蝕番晒係到
自己做下功課研究下

反正都無乜人用,唔想幫人賣廣告好遺害人間
其實我覺得要睇情況,如果公司有提供正常保險coverage(住院,人壽),咁就應該趁後生買有少少儲蓄成分既危疾單,好處係可以供斷,壞處係槓桿唔夠大。
危疾一定係最重要既保險。

我自己覺得危疾個coverage大約cover到100萬左右就夠。
Medical就食公司既,反正無可能供得斷。
意外(供得斷)+人壽都可以係後生時候供少少,保費平+cover年期長,當係為左保障屋企人既必要開支。不過如果你係窮人生仔正仆街既Fd子就唔駛理啦

儲蓄保?Fuck no!!! 除非你要黎洗黑錢。
咁好鬼喎 rider唔會保到100歲架喎
到時老咗出去買住院又係要食貴價 claim過分分鐘人地唔受你買添
好多人鍾意focus cut咗有冇錢拎架
佢地覺得自己老咗唔會有病嘅 冇claim過咪拎返錢
一返工就有啦
大把公司用bupa
你用得著既野都包撚曬
車保果d有需要
醫療就一半半,我鐘意自己儲自己幫自己
儲蓄保就收鳩皮
你公司medical 好先係咁樣選擇

所以保險本身係好睇人

好多著重危疾既人係因為本身有好既group med

但你都要諗轉左公司個醫療無咁好,點算好
(no offense, 識玩要睇埋公司有無得離職時帶走埋個醫療plan)
rider 可以保到100歳 只要單無斷,只係唔可以100歳先投保
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞