保險係咪必要?

431 回覆
140 Like 18 Dislike
果個PLAN我有考慮過, 但係首先個PLAN我見佢手術費剩是保35%, 有可能要自己嘔一舊錢出黎。
第二佢個額冇得隨通漲遞增, 因為以我老母5X歲為例, 我預計佢會用得份單已經是十幾廿年後, 到時保額一定追唔到醫療費, 更何況你26歲, 你預計自己會中招既時間, 果十幾萬美金, 維到港紙先一百萬鬆D, 實在做唔到D咩。

另外你3百幾蚊個月, 佢是咪基礎PLAN, 因為記得佢個PLAN有分級, 基礎PLAN好似住院咁一日好似CLAIM得幾百, 要視乎你對醫療質素既要求, 因為我計過而家住私家, 幾百蚊日巡房費同幾百蚊日既住院費, 你仲要嘔一舊錢出黎貼。

因為上面既原因, 所以我冇揀宏利, 因為對我而言呢個PLAN我買左等於冇買, 而如果要升級多D保障額既, 我不如買其他公司有墊底費既PLAN, 反正小額我俾得起, 我係驚大額一下要我跌幾十萬果種。
我本身公司都有份醫療保險。
打算claim唔哂先claim自己呢份。
咁冇所謂, 因為買黎只是為左cover公司果份。但是如果你冇工開既時侯出事, 咁就麻煩嚕, 或者退左休先出事。到時你可能要再補過第二份醫療。因為家母就是類似情況, 冇公司medic, 到真係果個年齡買隨時要幾倍價錢了。
窮人冇辦法承擔風險呀
上 10life 睇
點解做保險咁好搵?係咪你買一萬蚊保險代理即係袋5千?另外代理上層的經理和區經袋幾多?扣埋公司行政費係咪淨返10%比保險公司去投資?即係保險公司用少少錢買股票,所以儲蓄紅利回報咁少?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞