保險係咪必要?

431 回覆
140 Like 18 Dislike
有啲人真係無乜大病 留返舊錢做其他嘢仲好
買保險,用唔到就算。最憎係唔firm claim唔claim到,畀咗錢claim唔到就瀨嘢
所以保險是俾錢買你既風險, 你認為自己風險大咪買得大, 自己風險細咪買得細, 自認天生強健冇風險咪唔買!
20歲仔無知一問
老母係我幾歲個陣買左份類似儲蓄保定教育保(其實我都唔知乜春野 但又包身體出事個d野)
老豆幫我供左十幾年 年費好似要7000幾
我老豆話我大學畢業就俾返我供
佢話如果唔想再供 好似有返十幾萬拎返
我諗廿幾歲仔呢個階段有份醫療保 保住自己健康
有咩事入醫院都穩穩陣陣有得保就ok?

其實大概想知大學畢業後有份咩保險揸下手會穩陣d

我好簡單咁答你,我當你2003年5歲果陣買,咁樣年供7000,其實已經夠老豆當年係新界區平平地買個車位/細工廈。你諗下你依家想你老豆留個車位/工廈俾你,定係留張年供7000,現值十幾萬的保單?
不過d agent咪話可能果陣你老豆驚你英年早逝,驚你青春期打太多飛機馬上風,買個保障囉。我屌晒佢地老母啦,我依家有車位/工廈揸手,我洗驚冇錢睇病?我幫agent做埋帛金都夠呀
廢青有幾可有大病, 唔做運動飲食唔檢點, 最多咪中風爆血管, 都無咩大病
冇病冇痛咪係囉
有病你得個值一百幾廿萬嘅車位真係喊到無謂
拎1球黎醫病,都仲有幾廿萬淨
20歲仔無知一問
老母係我幾歲個陣買左份類似儲蓄保定教育保(其實我都唔知乜春野 但又包身體出事個d野)

我好簡單咁答你,我當你2003年5歲果陣買,咁樣年供7000,其實已經夠老豆當年係新界區平平地買個車位/細工廈。你諗下你依家想你老豆留個車位/工廈俾你,定係留張年供7000,現值十幾萬的保單?
不過d agent咪話可能果陣你老豆驚你英年早逝,驚你青春期打太多飛機馬上風,買個保障囉。我屌晒佢地老母啦,我依家有車位/工廈揸手,我洗驚冇錢睇病?我幫agent做埋帛金都夠呀
冇病冇痛咪係囉

拿,我冇講錯agent的理論架
我就廿幾歲,冇保險,平時泊緊屋企的車位,一年泊車都慳番2萬,但唔好學我呀,我有病果陣就淨係可以套現一百幾十萬cash黎醫架咋,你買左保險就慢慢睇下符唔符合保險d terms慢慢claim錢啦[/img]
依家我月供2000 20年期
純儲蓄
起碼22-25年先回本
總供款480k
本身都冇咩高風險投資
咁個480k擺係銀行都冇咩用
好多人成日都話將舊錢投資係另一到仲好
你估你真係個個股神咩
個個浪都食得哂正?
一個浪打搵黎正股都收皮
如其玩浪 不如打穩打陣好過
咪撚聽個d連登股神9up
利申我依家先19 供20年都係40歲
60歲退休多舊錢拎出拎玩樂 慢慢meet都得
又可以比下一代
當儲蓄保係投資工具根本係on9
長線睇穩健 冇得輸
利申: 19歲正苦工 22k 年年加人工 個2000蚊當閒錢
保險狗必講
我有咁好眼光就2蚊嗰陣痾煙份身家買騰訊啦

利申:拎舊錢買etf都唔會掂儲蓄保 住院就住院 危疾就危疾 儲錢呢啲唔洗你教我 我自己識買個豬仔錢罌放床下底架啦
問題係你唔會知自己黎緊有無病 無病咪當燒左少少錢 但touchwood真係有大病 都有個保障
利申返 唔係保險佬 但有買醫療
你睇下你份儲蓄保成份係咩先啦
班撚屌經記都係拎你份保單去買股票渣
成班agent狗係度
請問你有事,排公立,祝你早日升天
20歲仔無知一問

冇病冇痛咪係囉

拿,我冇講錯agent的理論架
我就廿幾歲,冇保險,平時泊緊屋企的車位,一年泊車都慳番2萬,但唔好學我呀,我有病果陣就淨係可以套現一百幾十萬cash黎醫架咋,你買左保險就慢慢睇下符唔符合保險d terms慢慢claim錢啦[/img]
我有咁好眼光就2蚊嗰陣痾煙份身家買騰訊啦

利申:拎舊錢買etf都唔會掂儲蓄保 住院就住院 危疾就危疾 儲錢呢啲唔洗你教我 我自己識買個豬仔錢罌放床下底架啦

岩呀,你隻豬仔仲可以愈養愈肥,肚餓果陣仲可以隨時湯左佢黎食,不過d agent話咁樣唔好,佢地中意養住隻豬廿幾年,你十年後想拎黎你隻豬,得個豬屎忽拎得番架咋
買醫保都要睇買幾錢

你買3,5幾百

到時又話呢樣唔保個樣唔保
到你買買貴d 2000一個月越供越貴

3,5幾年後其實你又供左10萬八萬
有無用其實好睇你係咩人 human value大嘅咪會比較有需要 都係自己計cost嘅姐 自己理財好嘅其實可以唔買 因為有能力take到個risk 買左都只係將風險轉移左 所以真係因人而異
點解保險公司咁on9 既
照下腸鏡都比人claim 幾萬啦

一定係開善堂
如果真係有眼光買左車位

上面位巴打理論係無得輸

保險claim個陣 真係睇彩數

唔中,話知你月供10萬
依家我月供2000 20年期
純儲蓄
起碼22-25年先回本
總供款480k
本身都冇咩高風險投資
咁個480k擺係銀行都冇咩用
好多人成日都話將舊錢投資係另一到仲好
你估你真係個個股神咩
個個浪都食得哂正?
一個浪打搵黎正股都收皮
如其玩浪 不如打穩打陣好過
咪撚聽個d連登股神9up
利申我依家先19 供20年都係40歲
60歲退休多舊錢拎出拎玩樂 慢慢meet都得
又可以比下一代
當儲蓄保係投資工具根本係on9
長線睇穩健 冇得輸
利申: 19歲正苦工 22k 年年加人工 個2000蚊當閒錢

呢位會員就講得岩喇,佢大把錢,月供2000年供24000當閒錢。我就窮人黎,平時靠一年拎24000買大籃籌如hsbc中電煤氣,諗住買20年,平均保守估計當4%回報,20年後應該都有70萬
不過最好唔洗等廿幾年後先拎番d錢啦,我諗住將來十年八年後樓價會跌,可以賣股票套現番幾十萬幫補下首期架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞