保險係咪必要?

431 回覆
140 Like 18 Dislike
搵份有醫保嘅工好過
咁到你老左未一樣收返貴
20歲仔無知一問
老母係我幾歲個陣買左份類似儲蓄保定教育保(其實我都唔知乜春野 但又包身體出事個d野)
老豆幫我供左十幾年 年費好似要7000幾
我老豆話我大學畢業就俾返我供
佢話如果唔想再供 好似有返十幾萬拎返
我諗廿幾歲仔呢個階段有份醫療保 保住自己健康
有咩事入醫院都穩穩陣陣有得保就ok?

其實大概想知大學畢業後有份咩保險揸下手會穩陣d

我好簡單咁答你,我當你2003年5歲果陣買,咁樣年供7000,其實已經夠老豆當年係新界區平平地買個車位/細工廈。你諗下你依家想你老豆留個車位/工廈俾你,定係留張年供7000,現值十幾萬的保單?
不過d agent咪話可能果陣你老豆驚你英年早逝,驚你青春期打太多飛機馬上風,買個保障囉。我屌晒佢地老母啦,我依家有車位/工廈揸手,我洗驚冇錢睇病?我幫agent做埋帛金都夠呀
冇病冇痛咪係囉
有病你得個值一百幾廿萬嘅車位真係喊到無謂

拿,我冇講錯agent的理論架
我就廿幾歲,冇保險,平時泊緊屋企的車位,一年泊車都慳番2萬,但唔好學我呀,我有病果陣就淨係可以套現一百幾十萬cash黎醫架咋,你買左保險就慢慢睇下符唔符合保險d terms慢慢claim錢啦[/img]
我有咁好眼光就2蚊嗰陣痾煙份身家買騰訊啦

利申:拎舊錢買etf都唔會掂儲蓄保 住院就住院 危疾就危疾 儲錢呢啲唔洗你教我 我自己識買個豬仔錢罌放床下底架啦

岩呀,你隻豬仔仲可以愈養愈肥,肚餓果陣仲可以隨時湯左佢黎食,不過d agent話咁樣唔好,佢地中意養住隻豬廿幾年,你十年後想拎黎你隻豬,得個豬屎忽拎得番架咋
如果真係有眼光買左車位

上面位巴打理論係無得輸

保險claim個陣 真係睇彩數

唔中,話知你月供10萬

我地唔好講買中咩車位/工廈/股票/700十年升左十倍八倍啦,淨係講大家樂,十幾年間都貴左一倍呀,供十幾年保險先可能岩岩打個和咋,仲要困住你筆錢廿幾年冇流動性呀
咁你簽既時候係定左之後N年既架嘛,咁你至少N年唔會被人加價
lm
強奸金個個都唔仲意
保險竟然有人吹奏
兩樣野大同小異..
有fd份工有醫保,不過佢個人都另外有買醫保,之前佢整親十字韌帶,要開刀,公司醫保要俾墊底費,跟手佢好似用埋私人份保險,就變左一蚊都唔洗俾
買左
危疾、儲蓄、人壽

危疾就心甘情願,始終香港醫療
儲蓄就起初心有不甘,但就黎供完算啦
人壽屋企人幫我買

就講儲蓄,如果你個人識投資,例如炒股炒外幣既
我覺得唔洗買
只係我懶唔想搞,咁先買
其實係中左大學女同學美人計
住院危疾意外呢類係.
投資/儲蓄個D全部不了.
保險佬又賺,你又賺,d錢邊度黎
我唔係好濕㗎咋 其實驚agent濕尻可以跟銀行買,一般平少少,不過要對保險熟悉啲,唔係到時出事唔清唔楚,到最後claim唔到就浪費曬
睇返轉頭一定覺得唔抵,因為無事發生。
假設2003買左,2005 claim 左你就會覺得好抵。
保險係將風險轉嫁保險公司。

如果你無屋企人要養,其實買唔買都無所謂。死左病左唔會害到其它人。最多去睇政府醫生。
但如果屋企人靠你開飯,其實買保險係為左保障佢地。
本來打算買25年危疾儲蓄加醫療,但覺得好似責一舊石係自己身上咁。所以agent又sell我另一個計劃。係供15年醫療儲蓄,每月千3左右,供夠15年就保一世。15年後唔使再供。有無伏?
本來打算買25年危疾儲蓄加醫療,但覺得好似責一舊石係自己身上咁。所以agent又sell我另一個計劃。係供15年醫療儲蓄,每月千3左右,供夠15年就保一世。15年後唔使再供。因為你供個舊錢有利息,係個15年自動幫你滾存,15年後會幫你交醫療保費。請問有無伏?
計返你每月收入好喎, 供千三因住搞到自己流動資金都無埋
有D病又吾L包,包哂又好L貴,E療保真係哂鳩氣,我點L知自巳弟日有乜野病
點解我4千 26歲
講就咁講,醫療通漲之後又加你保費,你唔好預cover得曬個保費囉
保險呢樣野,通常買左都蝕錢。
要覺得抵既,唯一機會就係自己出左事。
但係你無理由希望自己斷手斷腳,要入醫院。

我買左咁多年,一次都未claim 過,好似樓上話用d 錢買樓,已經可以賺幾倍。

不過好似我個friend, 買左兩年,就發現先天性心漏,政府做手術都要八萬幾(唔知咩支架要自費),保險claim 足。之後上年又撞車斷腳,政府要排三個月先有手術室駁骨,話打住石膏先。即刻入左私家做手術,20萬保險都claim 足。假設無保險真係大鑊,佢就一定抵晒。不過你想唔想好似佢咁黑仔。
搵銀行or agent,比如我 閣下自己想買咩知道未,大路野有
(危疾):即係有嚴重疾病就比舊大錢你。復發比多次,再復發又有 ,不過幾貴下,年輕人抵玩啲。
(醫療):即係病左用幾多claim幾多。唔想排公立醫院就最好買左佢。
(儲蓄):字面意思,不過每年有多幾%賺咁囉,問題係十年內想攞舊錢出嚟會蝕到仆街。 如果有閒錢又驚自己中邪浪費咗先好考慮。
(年金):每年派番定額嘅錢俾你,派到你一百歲,即係同保險公司鬥長命
其實基本上只有醫療必須買,危疾都死㗎啦是但啦,識投資自己買股票回報仲高,年金咪玩啦老野咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞