保險係咪必要?

431 回覆
140 Like 18 Dislike
入公立唔洗籌期
兩年好快過

利申供緊3份
如果無人要養,其實我覺得未必需要。

好多公司都有醫療保險,大部分都cover 到,搵份好工好重要。

如果你家族有人好後生 (30-40歲左右) 就有危疾,你就最好買。否則自己儲十年錢,回報一定高過保額。
加埋落通脹/調整度咪不存在囉
都市傳說咩唔通
你真係當我唔識人做保險果班精算佬?
都係既,其實都幾平。不過我想問唔見左份保單係咪可以叫俾錢佢整多份嚟?
MPF一定要供,唔買進取類型就得,自己死自己事,唔好老撚左仲要政府籌期養你,累人累物
又岩 其實班精算幾錢人工個月?
其實份野可有可無 ,正常應該可以補過份
你真係9唔搭8
連保險公司點賺錢都未知
Sorry 我做工程唔係做保險
保險狗: 我就寧願每年7000 住私家啦

20歲供到60歲,當你average 1000usd 一年(肯定唔止),inflation 都唔好計,total 係30萬hkd 左右

用而家個rate 計,可以住最貴間套房2星期

買保險果班係想入去打卡認叻,定係扮有錢人?
估都估到啦,有無人同你confirm 姐
如果唔係,點解個個份約都唔一樣?
實有formula, formula 實有cater 所有野(一定多過你predict)
1. claim 番多過保額係無可能,因為保額就係賠比客嘅錢
2.
3. 除左部分消費形嘅保險,其他所有都有人壽成分,如果會死都會claim 到, 所以功用點都有啲,但有幾多說要睇係咩保單,咩公司同咩客
呢個post好撚多保險狗
好彩我老母喺好細個幫我買咗醫療保險

不過係儲蓄
有買

但保險唔係必需品

有用到保險好處既會覺得好有用
無用過/根本唔想買既
會覺得倒錢落海

對保險既睇法,從來都好兩極
真係唔知你唔知定係我唔知啦
"借"你d 錢去invest,等你要拎返時就阿吱阿jor
叻仔wor識google
lm
1. 我想講自己比果舊錢 sor
2. 賠償係佔幾多客人%?
上ex 睇report 啦 google
剩買醫療保 成功claim過幾次
覺得保險有用通常都係IQ<50
我買危疾做膽拖醫療
可能上黎做打手,聽日又有地區獎拎
後日又拎精英區域進步獎
下星期又要多謝leader,比機會佢喺幾十人面前present
姐係其實佢講每個月千3供15年,供嘅錢唔係固定,分分鐘去到15年都可能會升好多。要交貴d?
如果齋買醫療保問過價係一個月300舊水。我其實唔係計話要有咩回報。係聽到佢話呢份供15年,保一世姐醫療,聽到咁先有小小心動!咁如果計返以為月月供的話,去到老唔知會唔會貴到仆街。到時如果人又老,錢又無。無一份供完嘅醫療保險,感覺都幾大獲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞